Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Přemrštěné ceny pohonných hmot jsou snahou některých vydělat na válce a panice

Jakýkoli větší válečný konflikt vždy zahýbe s cenami ropy, a tedy i pohonných hmot. Probíhající válka na Ukrajině není žádnou výjimkou. Šok vyvolaný vypuknutím ozbrojeného konfliktu a s tím spojená nejistota měly za následek i zdražování veškerého zboží a růst cen strategických surovin, jako je právě ropa. Problém je navíc pro spotřebitele o to nepříjemnější v době rekordní inflace způsobené covidovou krizí.

Autorem komentáře je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Ceny ropy sice nejprve nějakou dobu opravdu stoupaly, nicméně po počáteční panice na trhu začaly opět klesat. Zdražování ropy šlo ruku v ruce i se zvyšováním cen benzínu. Naopak následný pokles cen této komodiry se bohužel odrazil jen velmi mírně na cenách benzínu, které ale klesaly viditelně pomaleji.

Problém tak není v nedostatku „černého zlata.“ Ropy máme stále dost a v nejbližší době její chronický nedostatek opravdu nehrozí. Příčina problému s vysokými cenami pohonných hmot v Česku je nejspíše trochu někde jinde.

Je třeba ji hledat ve vysokých maržích provozovatelů čerpacích stanic, kteří si na probíhající válce a krizi snaží co nejvíce namastit kapsu. Někteří prostě zneužili situace a na válce i nejistotě lidí se teď snažili vydělat. Vypadá to, jako by došlo k uzavření kartelové dohody, na jejímž základě jsou ceny uměle vyšponované.

Politika vlády je účinná

Vláda se správně a rozumně rozhodla kontrolovat chování prodejců pohonných hmot. Čerpací stanice tak mají od 15. března povinnost každý den oznamovat výši cen benzinu a nafty. Ministerstvo vnitra je pak bude srovnávat s vývojem cen na komoditní burze v Rotterdamu a kontrolovat, zda si prodejci neúčtují na paliva přemrštěné marže. Pokud ministerstvo financí zjistí, že dochází k nepřiměřenému navyšování marží obchodníků, přistoupí k tomu, že marže budou zastropovány.

V budoucnu může alespoň zčásti pomoci i nedávno schválené zrušení přidávání biosložky do pohonných hmot: Vláda nedávno schválila ve snaze o snížení cen pohonných hmot zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv i silniční daně pro auta do 12 tun. Další formou pomoci v této nesnadné situaci může být také odpuštění silniční daně, což pomůže zvláště menším a středním firmám.

V každém případě ale vše zatím nasvědčuje tomu, že vládní politika je skutečně účinná. Ukazuje se, že leckde už začínají ceny klesat. 15. března, kdy benzínkám začala povinnost hlásit státu, za kolik prodávají a jaké mají marže, spadly ceny v mezidenním srovnání nejvíc za 11 let! Politiku lze dělat efektivně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Zdechovského

Štítky Tomáš Zdechovský, komentář, pohonné hmoty, pohonné látky, válka, ropa, ruská invaze na Ukrajinu, KDU-ČSL, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo financí České republiky, Česko, Rotterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Přemrštěné ceny pohonných hmot jsou snahou některých vydělat na válce a panice  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.