Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

DRBNA VAŘÍ: Tak trochu slavnostní nedělní menu

Víte, který významný svátek vychází na tuto neděli? Kdo jste odpověděli 100 let výročí od založení republiky, odpověděli jste samozřejmě správně. Všichni ostatní si otevřou nové okno internetu a přečtou si víc… Kuchyně první republiky byla velmi rozmanitá, ovlivněná nejen Rakousko – Uherskem, ale také zahraničím. Jak jsem se po malém pátrání dočetla na internetu, často se v pokrmech objevovaly luxusní suroviny jako například lanýže, hojně se jedly ryby, chřest, kapary a parmezán. Tyto suroviny k vaření potřebovat nebudete, leda, že by se vám nepozdával recept na sváteční, dlouho pečenou kachnu a místo ní byste si raději uvařili těstoviny.

Slavnostní den si žádá také slavnostnější menu a my začneme rovnou snídaní, kterou si dopřával pravidelně prezident T.G. Masaryk.

3 vejce do skla jsou stylová snídaně, velmi jednoduchá na přípravu. Ve spoustě restaurací vám ji ovšem naservírují jako něco extra a tomu také odpovídá cena. Zkuste si to „něco extra“ udělat doma, doporučuji s opečenými tousty, máslem a pažitkou.

Budete potřebovat
Vejce, na každou osobu 2 – 3 (podle toho, jaký je jedlík)
1 lžíci octa
Sůl
Pepř
Čerstvou pažitku

 

Ideálně uvařená vejce do skla jsou ta, která nejsou úplně naměkko, ale ani ne natvrdo, takže na hniličku, možná trošku méně. Odhadnout, jak bude vajíčko uvařené nejlépe je kumšt, já je doma vařím tak, že je vytáhnu z lednice ať se srovná teplota s pokojovou a vkládám je až do vařící vody. Aby byla na hniličku, nechejte je vařit ve vodě společně s octem 4 minuty, ani o chvilku dýl! Následně je zchlaďte, vajíčka opatrně celá vyjměte ze skořápky (je na vás, jestli je oloupete nebo odstraníte jen vrch a zbytek vyloupnete lžící), vložte je do menší skleničky, osolte, opepřete a dochuťte nasekanou pažitkou. T. G. Masaryk si na ně místo pažitky nechával nastrouhat trošku křenu, takže pokud chcete, aby měla vaše prvorepubliková snídaně ten správný říz, jdete do toho!

Další recept, který vám dnes přináším, je na pomalu pečenou kachnu. Protože co může být slavnostnějšího než právě kachna, pěkně pečená v troubě celou noc, taková, která se celá rozpadá, a přitom má křupavou kůžičku?

Budete potřebovat:
Celou kachnu
3 – 4 jablka
Kmín
4 – 5 lžiček soli
Med (může a nemusí být)

 

Kachnu omyjte a osušte, pořádně nasolte, nakmínujte (nezapomeňte i uvnitř a v záhybech) a nechejte odpočívat v lednici. Troubu si rozehřejte na 90° C, kachnu naplňte jablky pokrájenými na čtvrtky, vložte do pekáče na pečící mřížku nebo rošt, ať se nedotýká kůží spodku pekáče a zakryjte poklopem nebo alobalem. Nepodlévejte. Věřte mi, vypeče se spousta tuku. V první fázi se bude kachna péct celých 7 hodin. I když péct… Spíše se bude díky poklopu (alobalu) dusit. Po sedmi hodinách zvyšte teplotu na 120° C a pečte dalších 5 hodin. Pak kachnu vytáhněte a potřete medem, nakrájejte si zbývající jablka na čtvrtky a vložte jen tak do pekáče ke kachně, zvyšte teplotu na nějakých 160° C a pečte odkrytou než zezlátne a bude mít křupavou kůžičku. Kdyby se vám zdála málo dozlatova, teplotu klidně zvyšte, ale pozor, ať se vám nevysuší. Podávejte se zelím a přílohou dle vašeho výběru, bramborové knedlíky nebo lokše, na které najdete recept níže, jsou podle mě nej!  

Ke kachně samozřejmě patří také zelí, tady je recept na to „naše“:
2 sklenice sladkého červeného zelí
1 – 2 jablka
Sůl
Lžička kmínu
Lžička medu
Brambora na zahuštění

 

Zelí putuje i s nálevem do hrnce, k němu nastrouhám jedno až dvě jablka, přidám sůl, kmín a nechám dusit. Následně přidám trochu medu dle chuti. Když se mi zdá, že zelí potřebuje trochu zahustit, nastrouhám k němu bramboru, škrob zelí zpevní, se zásmažkou se u nás doma nepotkáte. Zelí dusím docela dlouho aby bylo opravdu měkké a skoro kašovité.

Lokše

Tyhle jemné bramborové placky se dají jíst nasladko i na slano, jsou velmi jednoduché na přípravu a my si je nachystáme jako alternativu k bramborovým knedlíkům.

Budete potřebovat:
400 g brambor uvařených ve slupce
130 g hladké mouky
sádlo na omaštění
mouka na podsypání

Najemno nastrouhané uvařené brambory smíchejte s moukou a přidejte špetku soli a rukama si vypracujte těsto. Kdyby se lepilo, přidejte ještě trošku mouky, ne však moc, aby nebylo tuhé. Na pomoučené ploše vyválejte opatrně placky, které opečte na suché pánvi. Že je čas je otočit, poznáte dle toho, že se placky začnou nadouvat a objevují se na nich zlatavé plošky. Hotové lokše pomažte troškou rozpuštěného sádla a servírujte společně s kachnou a zelím.

Tip: Když vám nějaké zbydou a bude vás honit mlsná, dejte si je s povidly nebo mákem a posypte cukrem.   

Hruškovo - jablečný crumble

Na závěr to chce samozřejmě sladkou tečku, takže pokud se ještě budete moct hýbat a bude se vám chtít, udělejte si crumble – koláč plný chutí bez spodní vrstvy těsta, jehož hlavní složku – ovoce - můžete měnit dle sezóny. Tentokrát si ho nachystáme s jablky, skořicí a ořechy a doplníme vanilkovou zmrzlinou.

Na crumble budete potřebovat:
Cca 6 ks jablek a hrušek, poměr nechám na vás
Hrst vlašských ořechů
Špetku skořice
Vanilkový cukr
Máslo

Na drobenku:
100 g špaldové mouky (kdo nechcete celozrnnou, použijte hrubou)
80 g cukru
80 g másla

 

Ovoce si nakrájejte na kostičky a společně se skořicí, vanilkovým cukrem a troškou másla chvíli provařte, než trochu změknou. Mezitím si připravte drobenku – v míse rukama rozmělněte cukr s máslem a moukou na malé kousky. Rozehřejte si troubu na 170° C, koláčovou formu vyložte pečicím papírem a na ni vlijte ovoce se skořicí, přidejte nasekané vlašské ořechy a posypejte drobenkou. V troubě pečte do té doby, než bude drobenka zlatá. Crumble je úžasný čerstvě vytažený z trouby v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.

Užijte si hezkou neděli a dejte mi vědět, jestli vám chutnalo!  

Autoři

Štítky Drbna, vaří, recepty, kachna, jablko, mouka, hlávkové zelí, cukr, máslo, skořice, drobenka, recept, med, První republika, Uherské království

DRBNA VAŘÍ: Tak trochu slavnostní nedělní menu  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.