Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výhody a nevýhody: Topení elektřinou, nebo plynem?

PR článek

Vytápění plynem i elektřinou má svá specifika. Co vyjde cenově lépe a jaké nevýhody s sebou nesou oba typy energie pro topení? Rozhodnutí byste měli založit na parametrech stavby i svých preferencích a finančních možnostech.

Vhodný typ topení se liší dům od domu

Cena elektřiny i plynu zůstává stabilní, v minulém roce dokonce mírně klesla. Do budoucna se však počítá s nárůstem ceny elektřiny, která by měla pokrýt stále se zvyšující náklady dodavatelů. I proto je velmi důležité vybrat si vhodný typ topení pro svou nemovitost, můžete tak ušetřit tisíce korun ročně.

Vytápění plynem poskytuje komfort, mohou být však nutné stavební úpravy

Plynové topení přináší oproti kamnům na tuhá paliva komfort a snadnou obsluhu. Navíc se tento typ vytápění obejde bez namáhavé práce i špinavé kotelny. Nevýhodou však může být potřeba plynové přípojky, nutné stavební úpravy a pravidelná roční revize kotle. Pokud přípojku a vhodně upravený komín pro topení plynovým kotlem nemáte, bude počáteční investice do tohoto druhu topení dražší.

Kondenzační kotle umějí kromě vytopení nemovitosti ohřívat i vodu, jsou proto efektivnější. Plynové vytápění se více vyplatí ve velkých a nezateplených domech, kde mohou být větší úniky tepla. Provozní náklady pak vycházejí nižší než u topení elektřinou.

Elektrická energie poskytuje pohodlí

Elektřinou můžete topit v podstatě ihned, bez větších stavebních zásahů a vstupních investic. Stejně jako u plynu se jedná o poměrně pohodlnou variantu vytápění, která se ale vyplatí hlavně u zateplených domů a v případě, že u nemovitosti není přípojka plynu. Elektřinou lze topit pomocí přímotopů, akumulačních kamen, rohoží či tepelných čerpadel.

Určitou výhodu poskytuje snížená distribuční sazba určená pro vytápění, díky které bude vaše cena elektřiny o něco nižší. Nejvíce se topení elektřinou vyplatí u energeticky nenáročných domů s nízkou spotřebou energie, kde by se investice do plynové přípojky a kotle dlouhodobě nevyplatila. Navíc nemusíte řešit revize kotle ani prohlídky komínu.

Při změně dodavatele můžete hodně ušetřit

U obou typů vytápění však platí, že byste si měli najít spolehlivého a levného dodavatele. Nejsnáze dodavatele elektřiny i plynu porovnáte v online srovnávačích, které pro vás spočítají nabídky od několika společností. Mezi nimi si pak můžete snadno vybrat podle ceny energie, hodnocení zákazníků i smluvních podmínek. Finančně se vyplatí porovnávat dodavatele pravidelně a případně přejít za lepší nabídkou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Thought Catalog, Unsplash

Štítky cena elektřiny, vytápění, srovnejto.cz, topení, elektřina, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhody a nevýhody: Topení elektřinou, nebo plynem?  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.