Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Čtyři důležité věci, které byste měli znát, než odletíte na dovolenou

PR článek

Dovolená je časem odpočinku, klidu a pohody. Snadno se ale změní v noční můru. Stačí trocha lehkomyslnosti nebo zapomnětlivosti. Na následujících řádcích vám tak přinášíme čtyři tipy, na co byste před odletem zapomenout určitě neměli.

Nakupovat letenky chytře

I když všichni tak nějak čekáme, že dovolená nebude za hubičku, můžeme na některých položkách ušetřit, aniž bychom to poznali na kvalitě. Jednou z nich je doprava. Ne, nebudeme vás nutit cestovat přes půl světa autostopem. Letadlo je jednoznačně nejrychlejší, nejpohodlnější a v neposlední řadě i nejbezpečnější dopravní prostředek k překonání tisícikilometrových vzdáleností. Rozhodně ale není letenka jako letenka.

V žádném případě nekupujte tu první, kterou do cílové destinace najdete. Nechte si chvilku času na prostudování nabídky všech leteckých společností. Budete překvapeni, jak moc můžete ušetřit. A nezabere to ani mnoho času. V době fenoménu jménem internet totiž existují srovnávače letenek. Ty nejlepší nabízejí intuitivní vyhledávání, možnost přímé rezervace letenek a třeba i platbu na splátky nebo odloženou platbu. Pokud tedy sháníte levné letenky - eSky.cz je jasná volba číslo jedna.

Doklady, víza

Může to znít banálně, ale hlavně si nezapomeňte vzít s sebou doklady. S pasem asi počítáte. Bez něj vás ani nepustí do letadla, takže bez něj se na dovolenou nedostanete. Nemusí jít ale o jediný doklad, který po vás bude vyžadován. V řadě zemí platí pro Čechy vízová povinnost. Někde jde o formalitu, kterou vyřešíte až po příletu, jinam je třeba mít vše zařízené dopředu. Zjišťování, jaká je situace ve vaší cílové destinaci, vás nemine. A rozhodně se nevyplatí dávat si na čas. Vyřízení žádosti nemusí být zrovna rychlou záležitostí.

Pak ale existují i doklady, bez kterých se do vaší dovolenkové země dostanete, ale tam vám mohou chybět. Pokud například doma necháte řidičský průkaz, těžko si budete půjčovat auto k výletům po okolí. Ještě horší situace mohou nastat, nebudete-li mít při sobě kartičku zdravotní pojišťovny. Moderní průkazy pojištěnce platí za tzv. Evropské průkazy zdravotního pojištění. Jak už název napovídá, můžete je použít po celé Evropské unii a v přidružených zemích, jako je například Island, Norsko nebo Lichtenštejnsko. Do dalších států je dobré mít uzavřené pojištění nad rámec toho tuzemského. Rozhodně ale nejde jen o zdravotní pojištění. To cestovní se hodí taktéž, byť obvykle nejde o povinnost.

Očkování a další povinnosti

Řada věcí, které povinné být mohou, vás ale napadnout nemusí. Pokud zůstáváte v Evropě, asi vás toho mnoho nepřekvapí, Cestujete-li ale do nějaké exotické destinace, můžete se nepříjemné překvapení dostavit. Mezi evergreeny rozhodně patří očkování proti tropickým nemocem. O jaké přesně jde, kde se můžete nechat oočkovat a případně i informace o dalších povinnostech naštěstí dnes snadno zjistíte na internetu. Vyhledávače vám na několik kliknutí najdou stránky s informacemi o cestování právě do vámi vybrané země. Cestujete-li do pro vás neznámé země, je dobré je mít nastudované.

Místní zvyky a kultura

Pokud míříte do exotické destinace, nastudovat se rozhodně vyplatí i informace o místních zvycích a kultuře. Obyvatelé zemí s čilým cestovním ruchem jsou obvykle zvyklí na tradiční západní chování jejích návštěvníků. Pokud se však chystáte do míst, kde turismus není denním chlebem, je dobré znát základní charakteristiky místního náboženství, způsobu oblékání i obecné etikety. To platí zejména pro ženy. Jen tak je možné vyhnout se zbytečnému faux pas, které v lepším případě skončí pobavením domorodců a v horším jejich urážkou a nepříjemnou situací pro obě strany. A právě těm se přece na dovolené chceme vyhnout. 

Máte všechno připraveno, sbaleno, zkontrolováno a načteno? Tak teď už jen koupit ty levné letenky z Prahy - eSky.cz vám s tím pomůže, ať už máte namířeno kamkoliv.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři důležité věci, které byste měli znát, než odletíte na dovolenou  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.