Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chorvatské speciality, které vrátí léto k vám domů

PR článek

Také při pohledu z okna do podzimního sychrava přemítáte o letních prázdninových dnech na pláži a zážitcích s rodinou, přáteli či drahou polovičkou? Máme tip, jak alespoň částečně pozvat středomořskou náladu k sobě domů.

Jestli kromě slunečného počasí a azurového moře jižanskou atmosféru něco definuje, pak je to gastronomie. Inspirujte se dovolenou v Chorvatsku. Zdejší kuchyně je velmi pestrá a v každém regionu jiná. Takže to své si v ní najde snad každý.

Vydatné masové pokrmy

Dalo by se říci, že tradičním dalmatským jídlem je brodet – jídlo podobné našemu guláši, jehož hlavní přísadou jsou ryby, mořské plody a cibule. Nejčastěji se podává s polentou, těstovinami či rýží.

Spíše vnitrozemskou pochoutkou jsou brambory zapečené s jehněčím masem „pod pekou“, tedy pod kovovým víkem. Příprava se odehrává v otevřeném krbu na žhavém uhlí. Šťáva z jehněčího a zeleniny se krásně spojí a vytvoří jedinečnou chuť. Pokud o tuhle pochoutku nechcete přijít, ale chybí vám k tomu krb, nenechte se odradit a vyzkoušejte si obdobnou verzi v troubě pod alobalem.

Chorvaté vynikají i v přípravě pokrmů z mletých mas. Jejich čevapčiči nebo původem srbskou pljeskavicu lehce zvládnete i v českých podmínkách. Hvězdou dne se stanete, když k masu připravíte domácí ajvar – omáčku nebo chcete-li dip z paprik, lilku, česneku a chilli. Ajvar se hodí ke všemu grilovanému a restovanému, takže se nemusíme bát, že byste ho dále nevyužili.

Vegetariánské menu

Jestli preferujete bezmasé stravování, vyzkoušejte soparnik, slaný koláč z tenkého těsta plněný mangoldem nebo špenátem, česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Mangold je na balkánských stolech velmi populární i v kombinaci s bramborami. Jde snad o nejoblíbenější přílohu vůbec. Tento recept najdete pod názvem blitva s krumpirom.

I ve vegetariánském světě existuje guláš, říká se mu sataraš a připravíte ho z rajčat, paprik, cibule, česneku a petržele. K podzimní večeři se pak perfektně hodí záhořský závin (zagorski štrukli) – chod na první pohled vypadající jako lasagne milují hlavně kolem Záhřebu a vy nyní budete taky. Jde o křehké těsto plněné tvarohem, solí, vejcem a zakysanou smetanou.

Sladká tečka

Završení chorvatská večeře by se nemělo obejít bez dezertu ani u vás doma. Rožata nadchne milovníky pudinků. Strukturou se velmi podobá, ale navíc je vylepšená o karamelovou šťávu navrchu. Ke kávě nebo čaji se skvěle hodí paprenjaci. Sušenky, které zaujmou kombinací chutí medu a černého pepře. Lahoda!

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky pokrm, guláš, léto, brambor, jehněčí maso, rýže, paprika, těsto, mořské plody, těstoviny, Chorvatsko, Záhřeb

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.