Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chorvatské speciality, které vrátí léto k vám domů

PR článek

Také při pohledu z okna do podzimního sychrava přemítáte o letních prázdninových dnech na pláži a zážitcích s rodinou, přáteli či drahou polovičkou? Máme tip, jak alespoň částečně pozvat středomořskou náladu k sobě domů.

Jestli kromě slunečného počasí a azurového moře jižanskou atmosféru něco definuje, pak je to gastronomie. Inspirujte se dovolenou v Chorvatsku. Zdejší kuchyně je velmi pestrá a v každém regionu jiná. Takže to své si v ní najde snad každý.

Vydatné masové pokrmy

Dalo by se říci, že tradičním dalmatským jídlem je brodet – jídlo podobné našemu guláši, jehož hlavní přísadou jsou ryby, mořské plody a cibule. Nejčastěji se podává s polentou, těstovinami či rýží.

Spíše vnitrozemskou pochoutkou jsou brambory zapečené s jehněčím masem „pod pekou“, tedy pod kovovým víkem. Příprava se odehrává v otevřeném krbu na žhavém uhlí. Šťáva z jehněčího a zeleniny se krásně spojí a vytvoří jedinečnou chuť. Pokud o tuhle pochoutku nechcete přijít, ale chybí vám k tomu krb, nenechte se odradit a vyzkoušejte si obdobnou verzi v troubě pod alobalem.

Chorvaté vynikají i v přípravě pokrmů z mletých mas. Jejich čevapčiči nebo původem srbskou pljeskavicu lehce zvládnete i v českých podmínkách. Hvězdou dne se stanete, když k masu připravíte domácí ajvar – omáčku nebo chcete-li dip z paprik, lilku, česneku a chilli. Ajvar se hodí ke všemu grilovanému a restovanému, takže se nemusíme bát, že byste ho dále nevyužili.

Vegetariánské menu

Jestli preferujete bezmasé stravování, vyzkoušejte soparnik, slaný koláč z tenkého těsta plněný mangoldem nebo špenátem, česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Mangold je na balkánských stolech velmi populární i v kombinaci s bramborami. Jde snad o nejoblíbenější přílohu vůbec. Tento recept najdete pod názvem blitva s krumpirom.

I ve vegetariánském světě existuje guláš, říká se mu sataraš a připravíte ho z rajčat, paprik, cibule, česneku a petržele. K podzimní večeři se pak perfektně hodí záhořský závin (zagorski štrukli) – chod na první pohled vypadající jako lasagne milují hlavně kolem Záhřebu a vy nyní budete taky. Jde o křehké těsto plněné tvarohem, solí, vejcem a zakysanou smetanou.

Sladká tečka

Završení chorvatská večeře by se nemělo obejít bez dezertu ani u vás doma. Rožata nadchne milovníky pudinků. Strukturou se velmi podobá, ale navíc je vylepšená o karamelovou šťávu navrchu. Ke kávě nebo čaji se skvěle hodí paprenjaci. Sušenky, které zaujmou kombinací chutí medu a černého pepře. Lahoda!

Ohodnoť článek

Štítky pokrm, guláš, léto, brambor, jehněčí maso, rýže, paprika, těsto, mořské plody, těstoviny, Chorvatsko, Záhřeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chorvatské speciality, které vrátí léto k vám domů  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.