Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

K čemu slouží Hallova sonda?

PR článek

Hallova dioda, známá také jako Hallův senzor, je jednou z komponent, která se používá v mnoha průmyslových odvětvích. Přestože lze její provoz sledovat denně, mnoho lidí o jeho existenci neví. Jak to funguje? Přečtěte si, co je Hallova sonda?

Co je to Hallova sonda?

Hallova sonda je snímač magnetického pole, tedy zařízení ve formě polovodičové destičky vyrobené v jednom ze tří tvarů: obdélníkový, čtvercový nebo válcový. Na okrajích desky jsou čtyři elektrody - dvě pro napájení a dvě pro napětí.

Použití konkrétního tvaru desky závisí na aplikaci. Obdélníkové a čtvercové Hallovy sondy se používají k měření magnetického pole na rovných plochách a v otevřeném prostoru. K měření vnitřních otvorů se používají axiální (cylindrické) snímače. Samotný polovodičový plátek je nejčastěji vyroben z arsenidu india nebo antimonidu india. Tyto chemické sloučeniny se vyznačují stabilitou provozu, nízkou náchylností k hluku a vysokou teplotní odolností. Hallova sonda https://www.tme.eu/cz/katalog/hallova-cidla_112576/ se používá mj. v v elektronickém průmyslu. Nachází se v mnoha elektronických zařízeních, jako jsou chytré telefony, tablety a notebooky. Používá se také v automobilovém průmyslu.

Hallův jev

Historie objevu Hallova jevu začíná ve druhé polovině devatenáctého století, kdy doktorand na katedře fyziky Univerzity John Hopkins, Edwin Herbert Hall, se rozhodli vyzkoušet působení vodivého materiálu (v tomto případě zlaté fólie) v magnetickém poli. Podle názoru významného skotského vědce Jamese Clerka Maxwella by síla posouvající vodivý materiál v magnetickém poli neměla působit na proud, ale na vodič. Experimenty provedené Hallem v roce 1879 potvrdily Maxwellovy předpoklady. To umožnilo výzkumníkovi popsat jev, který byl po něm pojmenován.

Co je tedy Hallův efekt? Jde o fyzikální jev, který vytváří napětí v elektricky vodivém materiálu (polovodiči), který je v magnetickém poli. Když polovodičem protéká elektrický proud a magnetické pole k němu směřuje příčně, objeví se potenciálový rozdíl. Elektrické náboje v tomto poli jsou odpuzovány Lorentzovou silou, která vytváří napětí.

Jak Hallova sonda funguje?

Elektrický proud protéká v ose X a magnetické pole je nasměrováno na kolmou osu Y. Magnetické pole působí na elektrické náboje a odtlačuje je Lorentzovou silou směrem k okraji polovodičového plátku. Výsledkem je nahromadění nábojů na desce - kladné na jedné straně a záporné na druhé. Vzniká tak Hallův efekt (napětí).

Na tme.eu najdete další komponenty. Eshop má více než 500 000 položek skladem.

Ohodnoť článek

Štítky kosmická sonda, magnetické pole, materiál, James Clerk Maxwell, Edwin Hall, John Hopkins

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K čemu slouží Hallova sonda?  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.