Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pacientům se věnujeme s mimořádnou péčí a citlivostí

PR článek

Nová odběrová místnost EUC Laboratoří v EUC Klinice Hradec Králové nabízí laboratorní služby pro pacienty s žádankou vyplněnou lékařem v rámci zdravotního pojištění a také pro pacienty samoplátce, kteří přicházejí bez doporučení lékaře či žádanky. Na odběr krve se není nutné objednávat. O tom, jak se na odběr připravit, jaká pravidla dodržovat a jaká je péče o dětské pacienty, jsme mluvili s Martinou Kalinovou, vrchní sestrou z EUC Laboratoří.

Kde odběrovou místnost najdeme?
Na EUC Klinice Hradec Králové v ulici Bratří Štefanů v přízemí. Zabloudit nemůžete, máme tam značení hned u vchodu do budovy.

Kdy je vaše odběrové místo otevřeno?
Otevřeno máme od pondělí do pátku. Vždy od 6:30 do 12:00 hodin a pak odpoledne od 12:30 do 14:00. Na odběry není potřeba se předem objednávat. To považujeme za velkou výhodu a rozšíření kvalitních služeb našim pacientům.

Kdo k vám na odběr krve může přijít?
Kdokoliv, kdo má žádanku od lékaře. A nemusí to být jen od lékaře ze skupiny EUC. Provádíme odběry krve zjišťující například hladinu cukru v krvi (tedy i těhotenskou cukrovku), počet jednotlivých složek krve (červené a bílé krvinky, krevní destičky), hladinu cholesterolu, funkci jater a ledvin, ale samozřejmě i další onemocnění a fungování jednotlivých orgánů. Zkrátka vyšetříme všechno, co lékař na žádance zaškrtnul.

Jak se na odběr správně připravit?
Večer před odběrem je vhodné vynechat tučná jídla a alkohol. Ideální je dodržet cca desetihodinové lačnění. Pokud se jedná o odběr, který je potřeba uskutečnit nalačno, přijďte raději hned v ranních či dopoledních hodinách. Ráno před odběrem nejezte, nekuřte a vypijte čtvrt až půl litru vody nebo neslazeného čaje. Pozor – lačnění neznamená vynechání tekutin!

Proč je důležité před odběrem pít?
Někteří pacienti se totiž mylně domnívají, že nemají před odběrem vůbec pít. Naopak – voda nebo neslazený čaj – jsou žádoucí v množství alespoň ¼ litru. Pokud budou pacienti žízniví, tak jim hrozí motání hlavy, mdloby a další podobné potíže. Také je vhodné mít s sebou lahvičku s vodou či čajem a menší svačinu, případně ještě něco sladkého. To proto, aby se po odběru dostatečně zasytili a „zavodnili“.

Jsou odběry krve, kdy se nemusí chodit nalačno?
U některých odběrů není lačnění podmínkou. Tyto instrukce pacientům poskytne lékař, který jim žádanku vydává. Případně se mohou u nás den předem stavit a zeptat se, zavolat nám nebo poslat e-mail. Rádi pomůžeme.

V čem je specifický odběr krve kvůli zjištění těhotenské cukrovky?
Provádí se obvykle kolem 24. až 28. týdne těhotenství po předchozím objednání, většinou na základě žádanky od ošetřujícího gynekologa. Na oGTT (orální glukózový toleranční test – vyšetření, které slouží k diagnostice cukrovky) se chodí ráno, protože před vyšetřením se nesmí nejméně 8 hodin jíst.

Jaké další služby v rámci odběru nabízíte?
Zájemcům nabízíme z širokého výběru balíčků pro samoplátce. Na jaře bývá zájem o balíček Zdraví ženy nebo Zdraví muže. Lidé chtějí vědět, v jaké jsou po zimě kondici.  Tento komplexní balíček preventivních vyšetření poskytuje informaci o funkci jater, ledvin, slinivky břišní, metabolismu tuků (prevence aterosklerózy a kardiálních onemocnění) a cukrů (diabetes), vyšetření krevního obrazu, moče a stolice.

Blíží se jaro a s ním všude, kam se podíváte i varování před klíšťaty…
Ano, jsme si toho vědomi, proto nabízíme například vyšetření Klíšťová encefalitida – protilátky. Z krve tak můžeme zjistit, jak máme vysokou hladinu protilátek proti klíšťové encefalitidě. Zájem je také o balíček Borelióza, který využívají ti, kteří měli přisáté klíště a chtějí si ověřit hladinu protilátek na boreliózu. Protilátky, které laboratoř stanovuje, se v krvi objevují nejdříve za 3–6 týdnů po infikování klíštětem, až poté je vyšetření vhodné absolvovat.

A co děti? Je možné nechat u vás v odběrové místnosti odebrat krev i jim?
Samozřejmě. Všechny naše sestřičky jsou milé a malým pacientům se věnují s mimořádnou péčí a citlivostí. Každý malý pacient dostane po odběru vitaminové lízátko a obrázek za „statečnost“. Stejně samozřejmě přistupujeme i k dospělým pacientům.

Odběrové místo EUC Laboratoří v Hradci Králové
EUC Klinika Hradec Králové, přízemí
Bratří Štefanů 895/1
Telefon: +420 722 955 945
E-mail: hradec.kralove@euclaboratore.cz

O EUC Laboratořích:

Doba od odběru pacienta k vydání výsledku vyšetření
Pokud se pacient dostaví k vyšetření v ranních hodinách, jsou s výjimkou velmi specializovaných vyšetření (některá imunologická, alergologická vyšetření a mikrobiologická vyšetření) výsledky pacienta dostupné již týž den.

Kvalita a rychlost
Naše laboratoře jsou zaměřeny na kvalitu (byla nám udělena mezinárodně platná akreditace podle normy ISO 15189) a rychlost vyšetření. Organizace práce EUC Laboratoří je nastavena tak, aby čas mezi odběrem a vyšetřením byla co nejkratší, a proto jsme schopni ještě v den odběru vydávat výsledky i některých méně běžných, vysoce specializovaných vyšetření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pacient, lékař, odběr krve, Hradec Králové, čaj, diabetes, klíšťata, protilátka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům se věnujeme s mimořádnou péčí a citlivostí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.