Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Už i náchodská nemocnice začala nabízet biologickou léčbu

Poprvé ve své historii podala náchodská nemocnice pacientce s onkologickým onemocněním biologickou léčbu. Pacienti už nebudou muset dojíždět do desítky kilometrů vzdálených nemocnic.

Jde o nový typ protinádorových léků, které působí přednostně na nádorové buňky a zmírňují tak nežádoucí účinky na zdravé tkáně, které jsou obvyklé u běžných cytostatik. Dosud byla biologická léčba podávána pouze v komplexních onkologických centrech. Hlavním benefitem pro oslabené pacienty je právě dostupnost. Nebudou muset dojíždět do několik desítek kilometrů vzdálené fakultní nemocnice.

Náchodská nemocnice se tak zařadila mezi pouze 16 nemocnic v celé České republice, které nejsou komplexními onkologickými centry, a přesto biologickou léčbu podávají, a současně je první regionální nemocnicí v Královéhradeckém kraji, která může biologickou léčbu onkologickým pacientům podávat.

Biologická léčba je cílená na určité povrchové molekuly nádorových buněk, signální dráhy nebo cévy vyživující nádor. Není to ale tak, že by biologická léčba měla být spojována se slovem BIO,“ upřesňuje primářka Šárka Lukešová.

„Abychom mohli tuto léčbu u nás zavést, museli jsme samozřejmě splnit řadu kritérií. Mezi nejdůležitější patří minimálně dvojice klinických onkologů, náležité přístrojové vybavení a oddělení s lůžky. V naší nemocnici je pouze onkologický stacionář, ale veškeré přístrojové vybavení je dostupné na dalších odděleních - chirurgie, interna nebo třeba LNP v Broumově,“ vysvětluje ředitel náchodské nemocnice Jan Mach.

Biologická léčba je obvykle podávána s chemoterapií, někdy i samostatně. Volba správné léčby je dána mezinárodně platnými doporučeními podle stadia a klasifikace nádoru. Typ léčby si nemůže volit sám pacient, rozhodnutí o možnostech léčby je v kompetenci lékaře. Léčba je vždy cílena individuálně, dva různí lidé tedy nebudou léčeni stejně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní nemocnice Náchod

Štítky biologická léčba, Náchod, nemocnice, pacient, zdraví, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Novák

V náchodské nemocnici už mi nesmí ostříhat ani nehty!

Středa, 15. listopadu 2023, 13:57Odpovědět

Už i náchodská nemocnice začala nabízet biologickou léčbu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.