Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Rakovina prsu si nevybírá. Znáte všechny dostupné možnosti její léčby?

Karcinom prsu patří mezi nejčastěji diagnostikovaná onkologická onemocnění českých žen, nevyhýbá se však ani mužům. A jelikož je říjen na celém světě měsícem prevence i zvyšování povědomí právě o tomto onemocnění, je ta správná chvíle se ujistit, že víte, na koho se v případě potřeby obrátit.

Léčba karcinomu prsu je stále sofistikovanější a neustále se zdokonalují jak aplikované léčebné postupy, tak i používaná technologie. Klíčovou roli v úspěšnosti léčby však stále hraje včasný záchyt onemocnění. Nepodceňujte proto ani samovyšetření prsu, které byste měla provádět každý měsíc, ani pravidelná vyšetření na mamografii (dle zdravotní pojišťovny ženy starší 40 - 45 let), nebo ultrazvuku. Pokud si v prsu či podpaží nahmatáte bulku, zaznamenáte výtok z bradavky nebo její vtahování, nečekejte a navštivte svého praktického lékaře, případně gynekologa.

Víte o protonové radioterapii a jejích výhodách?

Ozařování neboli radioterapie je, spolu s dalšími metodami jako operace, chemoterapie, hormonální či biologická léčba, významnou součástí procesu komplexní léčby rakoviny prsu.

Každá z těchto léčebných modalit má ovšem ve větší či menší míře dopad na celkový zdravotní stav a běžný život pacientek. V případě radioterapie, neboli ozařování, je důležité znát možnosti, které jsou v ČR dostupné. Při konvenčním, tzv. fotonovém, ozařování může nastat problém zejména u pacientek s karcinomem levého prsu, kdy nežádoucí dávka záření může zasáhnout i srdce a plíce. Právě v takových případech je vhodné využít ozařování protony, jelikož protonový paprsek je díky jeho fyzikálním vlastnostem možné zacílit velmi přesně do požadované oblasti, s téměř nulovým dopadem záření na srdce a významně nižším ozářením plic.

Pro koho je vhodná protonová léčba

Protonovou radioterapií léčí pacienty již od roku 2012 Protonové centrum v Praze. V případě karcinomu prsu se protonové ozařování doporučuje zejména pro pacienty a pacientky s levostranným nebo oboustranným postižením, pro pacienty s přidruženým srdečním onemocněním, ale také pro ty, kdo již v minulosti absolvovali radiační léčbu druhostranného prsu. „Protonová radioterapie prováděná v řízeném hlubokém nádechu je jednoznačně nejšetrnější ozařovací technikou," říká MUDr. Andrea Pásztorová, vedoucí lékařka léčby karcinomu prsu.

Kontaktovat může Protonové centrum každá pacientka, a to i bez doporučení lékaře, telefonicky nebo e-mailem. Informaci, zda je její diagnóza vhodná k protonové léčbě pak dostane do 24 hodin. Protonová léčba je hrazená ze zdravotního pojištění a je tudíž dostupná všem pacientkám i pacientům z celé České republiky.

Pro každého, kdo si chce zjistit více informací o rakovině prsu, její diagnostice i způsobech léčby, je pak k dispozici Centrum karcinomu prsu, kde najdete nejen komplexní informace, ale také příběhy pacientek nebo poradnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rakovina, léčba, zdraví, prevence, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovina prsu si nevybírá. Znáte všechny dostupné možnosti její léčby?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.