Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabídne lidem 13. září možnost vyšetření plic

Fakultní nemocnice Hradec Králové se 13. září připojí k celostátnímu Dni otevřených dveří v ambulancích pneumologů, kteří budou vyšetřovat zájemce s dechovými potížemi. Cílem akce je zachytit nové případy idiopatické plicní fibrózy (IPF). Celostátní akce se letos uskuteční již potřetí a je součástí Týdne IPF.

Ambulance v budově Plicní kliniky FN HK bude pro veřejnost otevřená od 9:00 do 13:00 hodin, k vyšetření, které bude zdarma, není nutné doporučení praktického lékaře. Při vyšetření popíše pacient své potíže, absolvuje i poslechové vyšetření a vyšetření difuzní kapacity plic. Součástí bude i rentgenové vyšetření, které pacient podstoupí na místě nebo později na objednání.

Idiopatická plicní fibróza se na začátku projevuje nenápadně. „Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztrátu kondice či následek kouření. Mohou oddalovat návštěvu lékaře, včasná diagnostika je však pro další průběh onemocnění zásadní,“ uvedl doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D. z Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

V České republice trpí IPF zhruba dva tisíce lidí, pokud lékaři stanoví správnou diagnózu včas a nasadí účinnou léčbu, nemocnému to výrazně zlepší vyhlídky. Léčba dovede nemoc po léta tlumit a zpomalovat její postup. Konečnou nadějí pro pacienty je transplantace plic.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Fakultní nemocnice Hradec Králové, plíce, Ipf, pacient, nemoc, Vladimír Koblížek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabídne lidem 13. září možnost vyšetření plic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.