Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hradci by mohlo tento týden začít fungovat očkovací místo pro neobjednané

Očkovací místo v Hradci Králové, kde se bude očkovat proti covidu-19 bez objednání, by mohlo začít fungovat do konce týdne. Ve hře je několik míst, například některá z ordinací praktického lékaře. Koordinátor očkování v kraji spolupracuje na přípravě očkovacího místa s Fakultní nemocnicí Hradec Králové.

Dosud se v kraji očkuje převážně v nemocnicích a u praktických lékařů. Jediné očkovací centrum mimo nemocnice je v Rychnově nad Kněžnou, a to v místním kulturním centru.

Primátor stotisícového Hradce Králové Alexandr Hrabálka (ODS) by vznik očkování centra, kde by se mohli lidé nechat vakcinovat bez registrace, uvítal. „Ačkoliv město nemůže být zřizovatelem očkovacího centra, je o jeho založení velký zájem. Těch důvodů pro to je několik, ať už se jedná o zvýšení dostupnosti a rychlosti očkování nebo zajištění jistého komfortu našim občanům. Zároveň ale také existuje velká část populace, která má odpor k registraci, ale je ochotná bez předchozího přihlášení jít a nechat se oočkovat. Byla by škoda tento zájem lidí nepodchytit," uvedl Hrabálek.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo v kraji dosud podáno 505.020 dávek vakcíny. Dvě dávky od začátku očkování dostalo v regionu 225 428 lidí, tedy 41 procent obyvatel kraje. Za posledních sedm dní přibylo v kraji sedm nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, celorepublikový průměr je na 15. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 104 798 lidí, 19 procent obyvatel kraje. Z nemoci se vyléčilo 103 027 lidí a 1811 zemřelo. Od 4. června v kraji v souvislosti s koronavirem nikdo nezemřel.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že očkovací centra proti covidu, kde se očkuje bez objednání, by měla vzniknout ve všech krajských městech. Například v Praze fungují již tři taková místa, ve středu se otevřou v nákupních centrech v Ostravě a Brně, o dalších se jedná. Plně očkováno proti covidu-19 je v Česku přes 4,2 milionu lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Královéhradecký, Hradec Králové, COVID-19, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Alexandr Hrabálek, očkovací centrum, ODS, Rychnov nad Kněžnou, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci by mohlo tento týden začít fungovat očkovací místo pro neobjednané  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.