Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Univerzita Hradec Králové podpoří studenty z Běloruska stipendiem

K dalším českým vzdělávacím institucím, které motivují a podporují studenty z Běloruska stipendiem, se připojila i Univerzita Hradec Králové. Běloruští studenti utíkají často ze strachu před režimem za studiem právě do České republiky.

„Hned v úvodu represí režimu pochybně zvoleného prezidenta Lukašenka jsme jako Univerzita Hradec Králové odsoudili násilnosti na obyvatelích, včetně šikany příslušníků akademické obce běloruských vysokých škol. Těm je nyní naše výzva ke studiu na UHK určena,“ říká k situaci a vyhlášení nového programu rektor UHK Kamil Kuča. Nabídka studia se týká několika oblastí napříč všemi fakultami.

Běloruští studenti, kteří budou mít zájem o studium na UHK, dostanou podporu v podobě měsíčního stipendia ve výši 10 až 15 tisíc korun. Bude záležet na tom, jaký si zvolí studijní program. Studovat bude možné v českém i anglickém jazyce. Přihlášky ke studiu mohou být podávány až do konce března. „S případným nástupem běloruských kolegů a kolegyň počítáme zhruba v září tohoto roku,“ říká prorektorka UHK pro zahraniční vztahy Leona Stašová.

Na Univerzitě Hradec Králové studují studenti z Běloruska běžně. V předešlých letech jich na UHK dokončilo semestr hned jedenáct. „Běloruští studenti jsou vděčnými, schopnými i snaživými posluchači a máme s nimi výborné zkušenosti. Běžné je, že u nás studenti nejprve absolvují semestr v anglickém jazyce, velmi rychle nabydou znalosti českého jazyka a studium právě v českém jazyce dokončí.,“ uzavírá prorektorka.

Ohodnoť článek

Foto Univerzita Hradec Králové

Štítky UHK, student, Bělorusko, stipendium, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové, studium, Česko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Kamil Kuča

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec Králové podpoří studenty z Běloruska stipendiem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.