Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do základních škol se dnes vrací další žáci. Od 7. prosince čeká střídavá výuka studenty středních a vyšších odborných škol

Protiepidemický systém nazývaný PES je od minulého týdne na čtvrtém stupni a díky tomu se mohou od dnešního dne vrátit do tříd další žáci základních škol. Bez omezení půjdou do škol děti z prvního stupně a 9. třídy. Zbylé třídy druhého stupně se budou ve škole střídat po týdnu.

Základní školy se otevírají o něco později než poslední ročníky středních a vysokých škol, které mohly zahájit výuku 25. listopadu. S výukou na dálku v 6. až 8. třídě základních škol a se střídáním přítomnosti žáků, nesouhlasí Pedagogická komora. Ta čítá přibližně 2800 členů.

„Pro učitele druhého stupně ZŠ bude velmi zatěžující učit většinu hodin prezenčně a mezitím odbíhat k on-line výuce. Zatímco při distanční výuce mohou učitelé využívat home office, nově budou muset vést většinu hodin on-line přímo ze školy, kde na to často nemají vhodné podmínky," řekl předseda Pedagogické komory Radek Sarközy.   

Rotační výuka podle něj sníží počet kontaktů jen o necelých sedmnáct procent proti běžné denní výuce v celé škole. Doporučuje, aby se i děti z 2. stupně základních škol učily ve škole.

Podle ministra školství Roberta Plagy platí režimová opatření. Znamená to nošení roušek po celou dobu vyučování, časté větrání ve třídách a další hygienická opatření. „Naprosto chápu rodiče, ale i děti, že berou roušky jako omezující věc, ale je to nezbytné. Je to jedno ze zásadních opatření, která mohou snížit výskyt viru v populaci," uvedl Plaga.

Ve školních jídelnách a v družinách by se neměly potkávat děti z různých tříd.

Zpívání je stále zakázáno

I nadále jsou na školách zakázány hodiny tělocviku, zpěvu a školy v přírodě. Ministerstvo školám doporučuje, aby do rozvrhu zapojily pohyb na čerstvém vzduchu. Uprostřed každé hodiny nebo po půl hodině výuky, je povinné větrat třídy. 

Pokud se ve škole objeví nákaza koronavirem, ministerstvo žádný podrobnější návod nedává. Ředitelé škol mají jen povinnost kontaktovat krajskou hygienickou stanici v případě, že se dozví o nákaze u žáka nebo zaměstnance. V ostatních případech se mají řídit pokyny hygienické stanice a platnými mimořádnými opatřeními.

Ve školách jsou od minulého týdne závěrečné ročníky středních škol

Kromě posledních ročníků a čtvrtých ročníků šestiletých oborů vzdělávání a konzervatoří se od 25. listopadu učí i skupiny do 20 lidí studentů posledních ročníků na vysokých školách. Platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku.

Základní školy byly uzavřeny od 14. října. Děti z 1. a 2. tříd základních škol usedly do školních lavic ve středu 18. listopadu. Otevřely se také speciální školy, které byly zavřené od 2. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: V Hradci Králové nastoupilo do škol téměř dva tisíce dětí

Od 7. prosince se vrátí na střídavou výuku studenti středních škol a vyšších odborných škol

Základní umělecké školy, jazykové školy a střediska volného času budou moci od 7. prosince otevřít lekce do deseti lidí včetně učitele. Doteď byla možná jen výuka jeden na jednoho.

Od čtvrtka 3. prosince má dojít v Česku k dalšímu rozvolnění. Země se přesune do 3. stupně pohotovosti systému PES. Otevřou se obchody, restaurace i hotely, možný bude i nedělní prodej.

Od pondělí 7. prosince začne platit na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách střídavá prezenční výuka po týdnech. Do škol se také budou moci vrátit studenti prvních ročníků vysokých škol. Nesmí jich být ale více než dvacet v jedné skupině.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky škola, student, žák, , , VOŠ, koronavirus, základní škola, Protiepidemický systém České republiky, vysoká škola, střední škola, Robert Plaga, Krajská hygienická stanice, Česko

Do základních škol se dnes vrací další žáci. Od 7. prosince čeká střídavá výuka studenty středních a vyšších odborných škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.