Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Školy s malou nemocností v Královéhradeckém kraji v pátek volno vyhlašovat nebudou

Na školách, kde není vysoká nemocnost, by tento pátek ředitelské volno ředitelé základních škol nevyhlašovali. Většina zřizovatelů školy v kraji zatím jasné stanovisko k vyhlášení volna nesdělila.

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula včera doporučil ředitelům vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září. Díky tomu by děti měly čtyři dny volna a získal by se tím čas na útlum epidemie.

Hradec Králové

„Pokud nebudu muset, ředitelské volno nevyhlásím. U nás situace není taková, aby to bylo potřeba, to je můj osobní názor," řekl ředitel královéhradecké ZŠ Habrmanova Jiří Šimek.

Obdobný názor má i ředitel ZŠ Bezručova v Hradci Králové František Obr. Ani v této škole nemají problém s tím, že by tu měli vyšší počet nemocných. „Dokud můžeme chodit do školy, buďme za to rádi. Každý den výuky je dobrý. Nejsme na tom tak špatně, aby nám to prospělo. Chápu ale, že zasaženým školám čtyři dny volna mohou pomoci, to ale není náš případ," řekl Obr.

Náchod

Kde ale děti volno budou mít, tak to na školách v Náchodě. Konkrétně na všech městem zřizovaných školách a na základní umělecké škole. „Dohodli se na tom během dne ředitelé škol a radní to následně schválili. Chtěli jsme, aby bylo rozhodnutí jednotné pro všechny městské školy v Náchodě. Důvodem je zajistit bezpečnost žáků škol v souvislosti s šířením nemoci covid-19," řekla mluvčí radnice Nina Adlof.

Jičín

Naopak jičínská radnice se dohodla se zástupci škol zřizovaných městem, že základní školy ředitelské volno nevyhlásí. „Nutno dodat, že do pátku může dojít k novým skutečnostem, kvůli kterým bude třeba dnešní dohodu přehodnotit, to ale nyní nelze předvídat," sdělil mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.

Trutnov

Město Trutnov, jakožto zřizovatel, školám nic takového nenařídilo. „Je to zcela na ředitelích samostatných škol, zda vyhlásí ředitelské volno," řekla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Krajský úřad zatím vyčkává

Na oficiální sdělení nebo vyjádření ministerstva školství kraj vyčkává. „Pokud MŠMT stanovisko nevydá, vyslovíme souhlas s názorem ministra zdravotnictví a doporučíme krajským školám, aby vyhlásily pro žáky na pátek 25. září volno," uvedla mluvčí kraje Sylvie Adamcová. Zřizovatel podle ní nemůže nařídit školám, aby vyhlásily volný den. Tato pravomoc je podle školského zákona plně v kompetenci ředitele školy.

Ohodnoť článek

Foto ZŠ Habrmanova

Štítky Školy, ředitelské volno, Náchod, Jičín, Hradec Králové, kraj, ministr zdravotnictví, Královéhradecký kraj, Roman Prymula, Trutnov, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy s malou nemocností v Královéhradeckém kraji v pátek volno vyhlašovat nebudou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.