Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tým studentů z UHK je jediným českým účastníkem v mezinárodní soutěži o 10 milionů dolarů

Týmu z Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové (FIM UHK) se jako jedinému z českých zástupců podařilo kvalifikovat se do mezinárodní soutěže. Cílem je vytvořit robotický systém, který by měl být v budoucnu schopen například zprostředkovávat kvalifikované lékařské služby, nebo dokázat okamžitě reagovat na možné přírodní katastrofické scénáře. Ve hře je 10 milionů amerických dolarů.

Tým FIMky se dostal mezi nejlepších 77 týmů z 19 zemí světa už v prosinci loňského roku. Nápad ale přišel o rok dříve. „Všechno to začalo 13. prosince 2018 v 10:54, kdy jistý student (Jiří Šurýn) přišel s námětem na diplomové téma vycházející ze zadání soutěže ANA Avatar XPRIZE. Ještě ten samý den jsme se domluvili, že se do toho pustíme, i když zpočátku to celé vypadalo spíš jako studentská recese nebo bláznivý nápad.“ vysvětluje Karel Mls, vedoucí týmu a pracovník FIM UHK na Katedře informačních technologií.

Cílem celé soutěže je vytvořit fyzický neautonomní robotický systém, který umožní jeho operátorovi různými smysly vnímat vzdálené prostředí a aktivně s ním komunikovat. Takový Avatar bude například schopen zprostředkovávat kvalifikované lékařské služby, ale dokáže i okamžitě reagovat na možné přírodní katastrofické scénáře.

Samotná soutěž ANA Avatar odstartovala v březnu roku 2018 a měla by skončit po 4 letech

Budoucí Avatar se vyrábí z polymléčné kyseliny (PLA). To je biologicky rozložitelný polyesterový materiál z rostlinných škrobů. Momentálně jeden z nejpopulárnějších materiálů pro 3D tiskárny, který bude tvořit mechanický základ „těla“ FIM Bota.

V současné době na FIM UHK se na 3D tiskárně tiskne prototyp humanoidního robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. „K tomu se bude muset vytvořit stejně úspěšná senzorická a zpětnovazební část na straně lidského operátora a obě části – robota a operátora - pomocí rychlé wifi technologie v reálném čase propojit, otestovat a sladit… Na Noci vědců letos v listopadu bychom už rádi představili návštěvníkům funkční zařízení. Motto Člověk a robot bylo zvoleno jako na naši objednávku“ dodává s úsměvem Mls.

Pomocí šroubů, vrutů a lepidla, se pak spojí dohromady jednotlivé díly. Jen na jednu ruku robota, která se skládá z téměř osmdesáti dílů, se spotřebují přibližně 2 kg filamentu. Což je něco okolo 500 metrů materiálu. Celý proces tisku bude trvat přibližně 200 hodin čistého času. S výrobou robota probíhá současně i jeho naprogramování.

Ohodnoť článek

Foto Univerzita Hradec Králové

Štítky tým, FIM UHK, Avatar, FIM Bot, kvalifikace, mezinárodní soutěž, robot, soutěž, Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tým studentů z UHK je jediným českým účastníkem v mezinárodní soutěži o 10 milionů dolarů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.