Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jan Petrof obdržel doktorát a medaili hradecké univerzity

Pravnuk zakladatele společnosti Petrof Jan Petrof dnes převzal čestný doktorát v oboru Management a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové (UHK). Škola ocenila jeho zásluhy při obnově násilně přetrhané tradice rodinné firmy, která se opět zařadila mezi přední evropské výrobce pian a klavírů.

„Jsem velmi poctěn, že jsem to právě já, koho vědecká rada Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové vybrala. Je to uznání nejen pro mě, ale pro celou společnost Petrof," řekl Jan Petrof.

Podle UHK se osmasedmdesátiletý Jan Petrof zásadním způsobem podílel na privatizaci a rozvoji firmy, která nese slavné jméno jeho rodiny, a obstál jako manažer v nelehkých podmínkách, které před něj privatizace podniku a změny na světových trzích postavily. „Je příkladem svědomitého, úspěšného a zároveň slušného podnikatele, který dělá čest nejen Hradci Králové, ale celé České republice," řekl ČTK mluvčí univerzity Jakub Novák.

Univerzita Hradec Králové přistoupila k udělení čestného doktorátu podeváté. Mezi čestné doktory UHK patří například již zesnulý královéhradecký biskup Karel Otčenášek nebo arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka. „Asi nejznámějším nositelem Zlaté medaile UHK je v roce 2015 promovaný Zdeněk Svěrák," uvedl rektor UHK Kamil Kuča.

Jan Petrof se narodil 10. května 1940 v Hradci Králové, vystudoval střední stavební průmyslovou školu a později při zaměstnání Vysokou školu ekonomickou. V roce 1991 zaujal místo obchodního náměstka a téměř osm let mu trvalo, než plně ovládl celou firmu. Od roku 2004 vede firmu dcera Zuzana Ceralová Petrofová. Jan Petrof, který nyní reprezentuje firmu na společenských akcích a koncertech po České republice, je nositelem řady ocenění včetně medaile Za zásluhy III. stupně udělenou před deseti lety tehdejším prezidentem Václavem Klausem. V restituci rodině Petrofů stát vrátil pouhá čtyři procenta firmy, zbytek musela koupit.

Ročně hradecká firma vyrobí do 2000 nástrojů s logem Petrof, nejvíce jich vyváží do Číny. Loni zvýšila tržby o devět procent na 254 milionů korun. Růst podnik vykázal čtvrtý rok po sobě a loňský prodej byl nejvyšší za posledních devět let. Zisk firma zvedla o polovinu na 12,6 milionu korun.

Loni podnik Petrof dokončil tříletý projekt výstavby reprezentativního obchodního a kulturního centra Petrof Gallery. Centrum v hodnotě 60 milionů korun podnik pořídil rekonstrukcí a přístavbou jedné z hal na okraji výrobního areálu v Hradci Králové. Centrum získalo v úterý 27. listopadu titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2018.

Autoři | Foto repro youtube.com

Štítky školy, hudba, vysoké, ocenění, Petrof, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové, Česko, Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, Jakub Novák, Václav Klaus, Karel Otčenášek, Dominik Duka, Zdeněk Svěrák, Kamil Kuča

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Petrof obdržel doktorát a medaili hradecké univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.