Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Univerzita Hradec Králové bude volit rektora, kandidují dva děkani

Akademický senát Univerzity Hradec Králové bude dnes odpoledne volit nového rektora. O funkci se budou ucházet děkan Fakulty informatiky a managementu a bývalý rektor Josef Hynek a děkan Přírodovědecké fakulty Jan Kříž.

Nynější rektor Kamil Kuča po dvou čtyřletých funkčních obdobích již kandidovat nemůže, v čele školy skončí k 30. červnu 2024. Univerzita má téměř 7000 studentů. Osmapadesátiletý Hynek byl rektorem univerzity dvě volební období v letech 2008 až 2016. Následně se stal děkanem Fakulty informatiky a managementu, na níž mu druhé funkční období skončí k červnu 2024. Děkanem Fakulty informatiky a managementu byl Hynek i v letech 2002 až 2008.

Osmačtyřicetiletý Kříž vede Přírodovědeckou fakultu od roku 2019, nyní je v prvním roce druhého funkčního období. V letech 2016 až 2019 byl Kříž prorektorem univerzity pro strategii a rozvoj.

Volbě bude předcházet představení kandidátů a jejich programů, členové akademické obce budou mít možnost jim klást otázky. Pokud akademický senát rektora nezvolí v prvním kole, ještě dnes se bude volba opakovat druhým kolem. Případné třetí kolo volby by bylo 13. prosince.

Ve čtyřiadvacetičlenném akademickém senátu mají při volbě rektora stejné zastoupení akademičtí pracovníci i studenti. Pro zvolení je třeba získat nejméně 13 hlasů. V případě úspěšné volby by měl prezident Petr Pavel, který je dnes v Královéhradeckém kraji na návštěvě, rektora jmenovat s účinností k 1. červenci 2024.

Kuča byl při volbě v roce 2020 jediným kandidátem, zvolen byl v prvním kole, když od 24 členů akademického senátu získal 22 hlasů. V roce 2016 byl zvolen do čela univerzity ve třetím kole volby, od 30 členů akademického senátu získal 16 hlasů.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informatiky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, školy, vysoké, personální, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec Králové bude volit rektora, kandidují dva děkani  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.