Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V čele Univerzity Hradce Králové bude po osmi letech změna

Univerzita Hradec Králové se chystá na volby, které rozhodnout o novém rektorovi či rektorce UHK. Kamil Kuča zastával tuto funkci dvě volební období, a to je také povolené maximum.

Akademický senát Univerzity Hradec Králové vyhlásil volby kandidáta na funkci rektora UHK. Stávajícímu rektorovi, kterým je toxikolog Kamil Kuča, mandát po osmi letech ve funkci v příštím roce vyprší. Jeho nástupce či nástupkyni bude volit AS UHK na svém shromáždění 6. prosince 2023.

„Rektor může svou čtyřletou funkci vykonávat maximálně ve dvou po sobě jdoucích obdobích. Obě období pro mě byla jiná, specifická. Obě jsem měl svým způsobem rád a na obou obdobích bylo něco, co mi sílu bralo, zvláště pak v druhém období, kdy mé zdraví pokulhávalo. Jsem ale hluboce přesvědčený o tom, že po osmi letech za sebou zanechám ambiciózní univerzitu, která může konkurovat leckterým zahraničním univerzitám a nemusí se za své výsledky stydět,“ říká k vyhlášení voleb svého nástupce rektor Kamil Kuča.

Volební komisi povede předseda Jiří Lipovský z Přírodovědecké fakulty UHK. „Kandidáti či kandidátky návrhy předkládají do 6. listopadu tohoto roku. Následně ověříme správnost všech požadovaných dokumentů a zveřejníme jejich programy. Návrh na kandidáta či kandidátku je oprávněna podat skupina nejméně deseti členů a členek akademické obce UHK s tím, že navrhovaný musí samozřejmě s kandidaturou souhlasit,“ vysvětluje předseda volební komise Jiří Lipovský.

Samotné volby proběhnou 6. prosince 2023, resp. 13. prosince 2023. „Kandidáta či kandidátku na funkci rektora volí členové a členky AS UHK, který je v případě naší univerzity paritně zastoupen, tzn. studující mají v rámci voleb stejné zastoupení, jako akademici a akademičky. Pokud 6. prosince kandidáta či kandidátku nezvolíme v prvním kole, ještě téhož dne se volba opakuje druhým kolem. Pokud ani v něm nevybereme, třetí kolo proběhne 13. prosince,“ doplňuje volby předsedkyně Akademického senátu UHK Hana Tomášková z Fakulty informatiky a managementu UHK.

Samotné volbě bude 6. prosince předcházet představení jednotlivých kandidátů či kandidátek, jejich programů, tezí a členové a členky akademické obce UHK budou mít možnost klást případné otázky na kandidující. Předpokládá se, že kandidát na funkci rektora UHK bude následně jmenován prezidentem republiky s účinností k 1. červenci 2024.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UHK

Štítky UHK, volby, rektor, škola, univerzita, Kuča

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V čele Univerzity Hradce Králové bude po osmi letech změna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.