Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Hradci se přihlásilo do prvních tříd hodně dětí, město zřídí další třídy

V Hradci Králové přišlo k nedávným zápisům dětí do prvních tříd městských základních škol téměř o pětinu víc dětí než loni. Město se školami na zvýšený počet zapsaných dětí reagovalo zřízením čtyř nových tříd.

Školy zaregistrovaly 1248 žádostí o zápis po 1066 loni. Do základních škol podle ní přichází silnější populační ročník. Nárůst nebyl dán zvýšením počtu dětí ukrajinských uprchlíků. Loni v září do prvních tříd městských základních škol nastoupilo 40 dětí z Ukrajiny, letos jich k zápisům přišlo také 40.

Konečný počet dětí, které nakonec v září do škol přijdou, bývá proti číslům ze zápisů nižší. "Z 1248 přihlášených požádalo o odklad školní docházky 184. V září by tak mohlo do lavic usednout asi 1000 žáků. Skutečný počet bude město znát na přelomu září a října," uvedla radnice. Loni o odklad požádali rodiče 171 dětí.

Každé z přihlášených bylo zapsáno na školu ve spádové oblasti. "Nebylo proto nutné přejít přistoupit k losováním či jiným variantám řešení umístění dětí," řekla primátorka Pavlína Springerová. Nejvíce dětí by mělo nastoupit na ZŠ Štefánikova, která zaregistrovala 147 žádostí. Naopak nejnižší počet 24 dětí se přišlo zapsat do ZŠ Malšova Lhota.

Čtyři první třídy navíc zřídí základní školy Štefcova, Mandysova, Milady Horákové a Nový Hradec Králové. "Tím pokryjeme veškerý zájem o zapsání prvňáčků o naše základní školy. Současně k tomu zajistíme i služby družin," řekla primátorka. Hradec Králové zřizuje 17 základních škol, nyní do nich chodí asi 8500 žáků. Kapacita škol je až 9415 míst.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky ČR, školy, správa, základní, Hradec Králové, zápis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci se přihlásilo do prvních tříd hodně dětí, město zřídí další třídy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.