Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPondělí, 17. června 2024, 12:45
Sládci Petr Košin z Budvaru a Lukáš Tomsa z karlínského minipivovaru Dva kohouti, který je součástí skupiny Ambiente, se znají už nějaký ten pátek a navzájem si padli do oka. Stejně jako jejich pivovary. A tak vznikla myšlenka na společné pivo. Sládci dali hlavy i ruce dohromady a výsledkem společného vaření je nová letní limitovaná edice Na Pool. Pivo ve stylu IPL je lehké, osvěžující a ideální na léto.
Budějovický Budvar a Dva kohouti. Dva odlišné pivovary, dva různé pivní styly a jedno společné pivo – letní limitka Na Pool. Mohli byste stručně popsat, o jaké pivo se jedná a co od něj mohou lidé očekávat?
Petr: Limitka Na Pool je za studena chmelené a spodně kvašené pivo typu IPL (India Pale Lager) s nízkým obsahem alkoholu. Podařilo se nám v něm spojit vlastnosti klasického českého ležáku s pivním stylem IPA, od kterého jsme se inspirovali hořkostí a vůní po surovém chmelu. Jak už ostatně mimo jiné vyplývá z názvu piva, je to na půl ležák a na půl IPA...
Co si pod tím máme představit?
Lukáš: Jednoduše skvělé, lehké a chuťově bohaté pivo ideální na léto. Ze zkušenosti víme, že spojení pitelnosti ležáku a aroma výrazných chmelů funguje výborně, a to se nám teď jenom potvrdilo. Na Pool cílí na každého milovníka piva, který rád ochutnává nové pivní styly a který se rád nechá překvapit neobvyklou chutí a vůní. Pivo má navíc jen 4 % alkoholu, je tedy ideální do teplých letních dnů.
Kde všude mohou lidé limitku ochutnat?
Petr: Limitka bude k dostání během léta až do vyprodání zásob, a to jak na čepu ve vybraných hospodách a restauracích, tak i v obchodních řetězcích. Krom sudů jsme Na Pool stočili také do plechovek, jejichž design se opravdu povedl.
Lukáš: Na čepu pivo najdete po celé léto samozřejmě u Dvou kohoutů a také ve většině budvarských hospod po celé České republice. A jak říkal Petr, k sehnání je i v plechovkách ve většině velkých obchodních řetězcích.
Jak vůbec vznikla myšlenka na tuto spolupráci?
Petr: Spolupráce s minipivovary nás v Budvaru baví a už pár let ji rozvíjíme. Jako národní pivovar se snažíme o rozvoj českého pivovarnictví a k němu minipivovary bezesporu patří. Mohou si dovolit více experimentovat, vytvářet nové receptury, zkoušet jiná piva. A my se od nich chceme učit, být neustále v obraze. Díky spolupracím poznáváme nejen rozdílné přístupy k vaření piva, učíme se novým věcem, rozvíjíme se, ale také si s minipivovary navzájem pomáháme. A zrovna tahle „výpomoc“ se doopravdy povedla.
Kdo s nápadem na společné pivo přišel jako první?
Lukáš: Samotný nápad přišel z Budvaru. S Petrem se známe již delší dobu a víme o sobě, že děláme dobrá piva. A tak se naše spolupráce přímo nabízela. Když mě Petr oslovil, byl jsem nadšený, protože Budvar mám rád, i lidi, kteří v něm pracují. Společně jsme si řekli, co máme rádi a co chceme pít a na tom jsme pivo postavili. Projít si proces vaření ve velkém pivovaru, jako je Budvar, pro mě byla cenná zkušenost.
Jak taková spolupráce dvou pivovarů, které jsou navzájem dost odlišné, vlastně probíhá?
Petr: Nejsme konkurence, jsme kamarádi, kteří mají společný zájem – radost z dobrého a poctivého piva. Byť se naše pivovary liší velikostí, přístup k vaření piva máme dost podobný. Nejprve s dostatečným předstihem vymyslíme recept a pivo pak společně vaříme u nás v Budvaru, kde jsme na to kapacitně vybaveni. Na velikosti nádob, ve kterých se vaří, ale tolik nezáleží. Je to především o lidech, kteří se do piva promítají. Když to děláte s láskou a poctivě, tak teprve pak může vzniknout skvělé pivo. A Na Pool skvělé rozhodně je.
Lukáš: Velké pivovary mě technologicky fascinují. V Kohoutech spojujeme pivovar s výčepem a máme kontrolu nad celým procesem až k hostovi do sklenice. Všechno děláme ručně. V tak velkém pivovaru jako je Budvar, musí být výroba samozřejmě zautomatizovaná. Ale jak říká Petr, je to především o lidech, kteří pro pivo pracují. Když do vaření vkládáte něco ze sebe, výsledek vždycky stojí za to.
Limitovaná edice piva Na Pool
Pivní styl: IPL (India Pale Lager) | Alkohol: 4 %, Hořkost (IBU): 38 | Chmel: Žatecký poloraný červeňák, Most | Slad: český světlý slad, surový ječmen | Sládci: Petr Košin (Budějovický Budvar), Lukáš Tomsa (Dva kohouti)
Více info o dostupnosti limitky najdete zde.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.