Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Cyklověže v Hradci Králové se osvědčily, využily je tisíce lidí

Hradec Králové je prvním městem v ČR, kde v roce 2013 začala fungovat parkovací věž pro kola. Přestože za pět let si získala značnou oblibu, je kvůli sporu města s výrobcem zařízení mimo provoz. Soukromý podnikatel, který věž na Riegrově náměstí u hlavního vlakového nádraží postavil, ji v červnu uzavřel.

„Cyklověž u nádraží za pět let fungování využilo asi 144 tisíc lidí, je to úspěch. Byl to náš pilotní projekt. Je nám líto, že jsme ji museli uzavřít,“ řekl Rudolf Bernart z firmy Systematica, která cyklověže staví.

V Hradci stojí od roku 2015 dvě věže, druhou na Brněnské třídě u obchodního centra pro 118 míst pro kola mohou lidé stále využívat.

Podle Bernarta může za uzavření věže město. „Jsme výrobci a dodavatelé systému, nikdy jsme ho nechtěli provozovat. Byla dohoda s městem, že ve chvíli, kdy ukážeme, že systém funguje a lidé ho využívají, tak město ho začne provozovat a systém od nás odkoupí. Za pět let se ale nic nestalo,“ řekl Bernart.

Radnice to ale odmítá. „Cyklověž u nádraží je zavřená na základě rozhodnutí jejího majitele. Zastupitelé města schválili odkup této věže za podmínky, že majitel doloží vztah k pozemkům, na kterých je věž postavená. Bohužel tyto doklady nedoložil, proto ji město nemohlo odkoupit,“ řekl mluvčí hradeckého magistrátu Vinklář.

Osmiboký tubus ze skla a oceli nabízel místo pro 116 kol. Město chce věž u nádraží zachovat, ale na jiném místě. „Lokalita hlavního nádraží je pro město nadále prioritní co se týká provozování cyklověže, proto nyní hledá prostor, kde umístit novou věž. Bohužel zatím proces není tak daleko, abychom sdělili další konkrétní informace, kde přesně bude stát, od kdy bude v provozu,“ řekl Vinklář.

Autoři | Foto Repro youtube.com

Štítky cyklověž, kola, Hradec Králové, cyklistika, Česko, Riegrovo náměstí (Semily)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklověže v Hradci Králové se osvědčily, využily je tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.