Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČSÚ: Lidé při sčítání vyplní o polovinu údajů míň než před 10 lety

V letošním sčítání lidu budou obyvatelé Česka vyplňovat zhruba o polovinu údajů méně než před deseti lety. Statistici využijí data z registrů. Elektronicky se bude možné sečíst přes web či mobilní aplikaci, a to vedle češtiny i v sedmi dalších jazycích. Papírové formuláře pak dostanou jen ti, kteří nevyplní údaje elektronicky.

Podle průzkumu by on-line verzi upřednostnilo 71 procent lidí. Statistici věří, že by podíl ve skutečnosti mohl být ještě vyšší. Internetové připojení má přes 90 procent obyvatel. Elektronické vyplnění je také v době epidemie bezpečnější.

"Průměrná doba vyplnění trvá 15 minut. Záleží na zběhlosti a připravenosti respondenta," uvedla vedoucí oddělení internetu ČSÚ Helena Koláčková.

Formulář bude možné vyplnit na webu či v mobilní aplikaci Sčítání21, kterou si bude možné stáhnout. Formulář bude vedle češtiny ještě v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině.

Lidé se do formuláře přihlásí číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku. Zadávat pak budou údaje o bydlišti, o sobě a případně o dalších členech domácnosti. Většina kolonek má nabídku, takže z ní stačí vybrat. Lidé budou odpovídat na to, zda bydlí v rodinném, bytovém či rekreačním domě nebo na ubytovně. Zadají, zda je bydlení vlastní, družstevní či nájemní. Vypíšou plochu bytu. Uvést je potřeba počet místností, patro či způsob topení.

V další části se vyplní údaje o členech domácnosti. Lidé budou odpovídat na to, kde bydleli rok před sčítáním či po narození. Z nabídky pak vyberou vzdělání, mateřštinu či zaměstnání. Uvedou také, kam chodí či jezdí do práce, jak často, čím a jak dlouho. Zadání národnosti a náboženské víry je dobrovolné.

Jeden člen domácnosti může vypsat i údaje ostatních. Může jim ale také poslat odkaz, aby data doplnili sami. "Například otec vyplní domovní údaje a údaje za sebe. Manželce pošle odkaz, aby doplnila údaje za sebe a děti," popsala Koláčková.

Rozepsaný formulář bude možné uložit a později ho dokončit. Bude ale nutné zadat heslo, které si musí člověk vytvořit. Bez něj nebude možné ve vyplňování pokračovat a muselo by se začít znovu. "V případě, že odešlete špatně vyplněný formulář, můžete založit nový. Když přijde formulář dvakrát, budeme považovat ten druhý za opravný," uvedla vedoucí oddělení koordinace přípravy a zpracování sčítání ČSÚ Anna Podpierová. Pomoc s vyplňováním poskytne chatbot i operátor na chatu. Telefonicky dotazy zodpoví pracovníci kontaktního centra.

První výsledky by měly být na přelomu letošního a příštího roku. Rychlost zveřejnění bude záviset na tom, kolik lidí se sečte elektronicky.

Podle Koláčkové statistici internetovou verzi sčítání připravují rok a půl. Aplikace jsou otestované a vícenásobně zabezpečené proti útokům. Data budou šifrovaná a uložená v Česku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSÚ | Zdroj ČTK

Štítky sčítání, lidé, ČSÚ, statistika, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

Tohle není žádné sčítání lidu, když stát chce vědět informace po kterých jim nic není. Také se podle toho zařídím a budu psát věci které se nezakládají na pravdě.

Sobota, 20. února 2021, 19:51Odpovědět

ČSÚ: Lidé při sčítání vyplní o polovinu údajů míň než před 10 lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.