Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V případě ztráty příjmu omezte zbytné výdaje. Osobní bankrot a oddlužení jsou až posledními možnostmi

Koronavirová pandemie se podepisuje nejen na zdraví českých domácností, ale mnozí už řeší i špatnou finanční situaci. Ne každý může sahat donekonečna do železných zásob. Někteří přišli o práci, o příjmy, nemají z čeho splácet úvěry a jsou v dluzích. Redakce Hradecké Drbny zjišťovala, jak v takových případech postupovat.

Například na hradecké Občanské poradenské středisko o.p.s se v absolutních číslech v závěru roku obrací vždy vyšší procento těch, kteří potřebují řešit spor se zaměstnavatelem. „Procentuální poměr klientů, se kterými řešíme oddlužení, je také vyšší, než je průměr za poslední tři roky. Nejedná se však o žádné dramatické číslo, meziroční nárůst za měsíce říjen, listopad a prosinec je patnáct procent,“ říká ředitel poradenského střediska Jan Hloušek.

Pro spoustu lidí je poslední rok obdobím velkých změn. Mnohdy i negativních. Restaurace a hotely jsou uzavřené, cestovní kanceláře uvažují o ukončení činnosti a spousta společností přistoupila k propouštění zaměstnanců.

„V mnoha rodinách dochází ke snížení nebo výpadku příjmů, které jsou často řešeny pomocí krátkodobých půjček s vysokým úrokem, a ještě vyššími sankcemi za nedodržení splácení. Dostávají se tak do spirály dluhů, které vygradují exekucí majetku,“ doplňuje Veronika Semeráková z Občanského poradenského střediska.  

Jak by lidé měli postupovat, aby se vyhnuli dluhové spirále?

Počet nezaměstnaných pomalu přibývá. Tento trend bude podle Semerákové i nadále postupovat. Měli bychom být připraveni na to, že o práci můžeme přijít. Důležité je mít naspořené finanční prostředky, které období bez práce pomohou překlenout.

„Ne každý má ale natolik dostatečný příjem, aby z něho byl schopen něco uspořit. Nejhorší, i když nejjednodušší způsob vyřešení výpadku financí, je vzít si půjčku. Jedná se velmi riskantní krok, který mnohdy odstartuje dluhovou spirálu, ze které není cesty ven,“ uvádí Semeráková.

Zapotřebí je mít finanční rozpočet

Při finančních potížích platí kombinace zvýšení příjmů a snížení výdajů. Pokud přijdete o příjem nebo je snížen, nejdůležitějším krokem je mít přehled nad svými příjmy i výdaji. Výdaje je potřeba rozdělit na nezbytné a zbytné. Mezi nezbytné výdaje patří nájem, úhrada za energie, jídlo, léky, oblečení, provoz domácnosti a splátky půjček.

V kolonce zbytných výdajů je například kouření, alkohol, zábava, koníčky nebo dovolená. U těchto výdajů je prostor pro jejich snížení. V ideálním případě by měl vypadat finanční rozpočet takto: 50 procent z příjmů má být na zaplacení nezbytných výdajů, 20 procent na úspory a investice a 30 procent na zbytné výdaje.

Důležité je splátky nížit

Po sestavení finančního rozpočtu mohou lidé zjistit, že příjmy poklesly natolik, že nejsou schopni hradit nezbytné závazky v plné výši. Je tedy potřeba požádat banku nebo jiné nebankovní společnosti o snížení nebo odklad splátek.

„Komunikace s věřiteli je důležitá a často bohužel opomíjená. Mnoho dlužníků se domnívá, že když si nepřebere poštu, tak se vlastně nic neděje. Důsledkem takového jednání je zpravidla vymáhání dlužné částky soudní cestou a dluh se tímto zvyšuje o pokuty, penále a náklady spojené se soudem,“ říká Semeráková.

Ztrátu zaměstnání lze ideálním způsobem nahradit novou, lépe placenou prací

Pokud někoho bude čekat hledání nového zaměstnání, je důležité zaměřit se na správně sepsaný životopis a motivační dopis. „Pokud chcete dobře placenou práci, musíte mít zaměstnavateli co nabídnout. Snížení příjmů lze nahradit prací na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. V těžkých chvílích může pomoci i rodina nebo stát prostřednictvím dávek státní sociální podpory nebo pomoci,“ doplňuje Semeráková.

Co dělat, když už se vás týká exekuce?

Pokud už není možné splácet závazky, je potřeba se připravit na to, že dluhy budou vymáhány exekučně. „Exekutor postupuje tak, že obstaví všechny bankovní účtu, zablokuje veškeré investiční fondy dlužníka, vyrozumí zaměstnavatele o tom, že má provádět srážky ze mzdy, zablokuje nemovitý majetek a provede mobiliární exekuci,“ říká Semeráková.

Exekutor má nárok na odměnu za tyto provedené úkony a částky, které je potřeba uhradit protože narůstají. Toto období bývá velmi psychicky obtížné a je potřeba se smířit se zabavením některých věcí.

„Zkušenost s exekucí má okolo 800.000 lidí, konkrétně v Hradci Králové je v současné době dle statistiky exekutorské komory České republiky evidováno 56.765 exekucí a počet povinných je 10.150 osob. Z těchto údajů vyplývá, že na 1 dlužníka připadá v průměru 5,6 exekucí. Dluhy neustále narůstají o úroky, penále a odměnu exekutora a po malých splátkách jsou nesplatitelné. Ve většině případů pak nezbývá jiné řešení, než vyhlásit osobní bankrot a situaci řešit insolvencí,“ uvádí Semeráková.

Osobní bankrot a oddlužení jako poslední možnost

Návrh na povolení oddlužení jsou oprávněni podávat advokáti, notáři, soudní exekutoři, insolvenční správci nebo akreditované osoby uvedené v seznamu vedeným Ministerstvem spravedlnosti ČR.

Výše uvedené osoby jsou sice dlužníkem zmocněny na základě plné moci k sepsání návrhu, a aby za něj návrh jako zástupci podali, ale nezastupují dlužníka v insolvenčním řízení.

Základními podmínkami pro vstup do oddlužení jsou:

  • alespoň dva věřitelé
  • dluhy po splatnosti nejméně 30 dnů a schopnost hradit alespoň minimální ekonomickou nabídku s ohledem na výši odměny insolvenčního správce. V případě jednotlivce by měla být nejméně 2.200 korun. Pokud návrh podávají manželé, tak 3.300 korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky peníze, příjem, dluh, exekuce, Hradec Králové, finance, zaměstnání, oddlužení, dlužník, Drbna.cz, Jan Hloušek, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V případě ztráty příjmu omezte zbytné výdaje. Osobní bankrot a oddlužení jsou až posledními možnostmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.