Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Britský královský pár slaví 73. výročí svatby

Britská panovnice Alžběta II. a princ Philip tento týden oslavili 73. výročí svatby. Při příležitosti slavnostní události královský pár již zveřejnil fotografii, na níž otevírá přání od tří ze svých pravnoučat.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice a její choť na snímku sedí na sofa ve svém hradě Windsor a prohlížejí si přání, které jim vyrobily děti jejich vnuka prince Williama a jeho manželky Catherine, vévodkyně z Cambridge.

Královnin manžel Philip, kterému náleží titul vévoda z Edinburghu, se narodil na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako osmnáctiletý si začal dopisovat s tehdy třináctiletou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled.

Alžbětě bylo pouhých 21 let, když se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství provdala za poručíka britského královského námořnictva Philipa Mountbattena. Královnou je od roku 1952 a vládne déle než kterýkoli jiný britský monarcha. Zároveň má také nejdelší manželství ze všech britských panovníků.

Čtyřiadevadesátiletá panovnice nadále vykonává své královské povinnosti, zatímco 99letý Philip se v roce 2017 stáhl z veřejného života. V Anglii nyní kvůli covidu-19 platí plošná uzávěra a královský pár se izoluje na hradě Windsor.

Ohodnoť článek

Foto FB The Royal Family | Zdroj ČTK

Štítky královna Alžběta, výročí, svatba, královský pár, Velká Británie, Princ Philip, vévoda z Edinburghu, Alžběta II., Catherine, princezna z Walesu, William, princ z Walesu, Hrad Windsor, Korfu, Westminsterské opatství, Anglie, výročí svatby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Britský královský pár slaví 73. výročí svatby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.