Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chorvati jsou rádi, že tu mají turisty zpátky, říká cestovatel

Nebudeme přehánět, když řekneme, že lidé vzali vlak do Chorvatska útokem a během několika hodin zmizely celé tisíce jízdenek. Jedním z těch, kteří se do Chorvatska takto vypravili je i Jan. Moc se sice cestou nevyspal, pohled na azurové moře mu prý vše vynahradil.

Pokud se chce člověk vyspat, doporučuji spíše lůžkové oddíly. Klasické sice mají od půlnoci tichý režim, ale skupinky veselých pasažérů na to někdy nebraly ohled. Dá se to ale vydržet a má to své kouzlo. Výhled na azurové moře při příjezdu do Rijeky nechá zapomenout na jakékoli nesnáze z vlaku,“ popisuje Honza hned na úvod svou cestu.

Na rozdíl od ostatních turistů se sem nepřijel jen válet. S vypůjčeným autem cestuje po okolí. Tak se i vyhne místům, kde se lidé doslova hromadí. „V kempu, kde jsme bydleli, byla kapacita naplnění tak 50 procent a bylo vidět, ze si nás tu váží a jsou rádi, že jsme dojeli. Další obyvatelé kempu byli Němci, Slovinci a Chorvati,“ vyjmenovává cestovatel.

Jsou rádi, že jsme zpět

Ceny jsou tam sice vyšší než u nás, co si lidé zaplatí navíc vyváží sami Chorvaté svou ochotou. Například jsme si půjčovali čtyřkolku a závadou naší orientace v prostoru jsme přijeli téměř o hodinu později a majitel se jen smál a nechtěl zaplatit za přesčas. Také jsme si půjčovali auto, ale bydlení jsme měli asi 10km od místa, kde jsme měli auto vrátit a pracovnici firmy aktivně našli kolegu, který za námi došel a auto si vyzvedl, což vůbec dle smluvních podmínek nemusel dělat. Prostě celkově jsou Chorvati rádi, že tu mají turisty. Často také umí par slov česky, což potěší. Člověk se pak rád zase na oplátku naučí něco chorvatsky,“ dodává Jan.

Komu by se snad nechtělo vařit a chyběla mu česká kuchyně, ten se nemusí bát. V restauracích často do menu zařazují námi tak milovaný smažák. Najít ho můžete v sekci předkrmy.

Nutná opatření

Povinnost nosit roušky
Chorvatský krizový štáb od 13.7 nařídil povinné nošení roušek  ve zdravotnických zařízeních pro personál i návštěvy. Dále také v hromadné dopravě pro řidiče a cestující. Ústenky, roušky či respirátory by měli mít všichni, kteří se vydají do obchodů. Tato opatření jsou platná i pro turisty.

Podle velvyslanectví ČR v Záhřebu není potřeba ke vstupu do země test na covid-19, vstupuje se bez karantény. Jedinou podmínkou je poskytnutí informací o místě a délce pobytu. V současné době je při pobytu v Chorvatsku nutno dbát obecných epidemiologických pravidel, zejména se snažit o minimální kontakt  s jinými osobami. Ve všech prostředcích veřejné dopravy (včetně trajektů) je přikázána povinnost nošení roušky,“ uvádí velvyslanectví na svých stránkách

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cestování, Chorvatsko, vlak, Regiojet, covid-19, rouška, Rijeka, Česko, Záhřeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chorvati jsou rádi, že tu mají turisty zpátky, říká cestovatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.