Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zeman jmenoval Kamila Kuču rektorem Univerzity Hradec Králové

Prezident Miloš Zeman jmenoval Kamila Kuču rektorem Univerzity Hradec Králové na další čtyři roky s účinností od 1. července. Na twitteru to dnes oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Kuča univerzitu vede od roku 2016 a na další čtyřleté období jej zvolil akademický senát školy letos v únoru. Byl jediným kandidátem

Jmenování Kuči rektorem podléhá podle Ovčáčka ještě kontrasignaci předsedou vlády. "Jmenovací dekret (rektorovi) předá ministr školství," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Kučovo jmenování rektorem již 11. května podpořila vláda. Akademický senát Kuču při únorové volbě podpořil 22 hlasy z 24, zvolen byl v prvním kole volby.

Za jeden z nejdůležitějších úkolů pro své další rektorské období označil Kuča přípravu strategie univerzity pro období po roce 2021. Uvedl, že by chtěl docílit regionální univerzity s globálním dopadem. Součástí by mělo být například zkvalitnění výuky, rozšiřování spolupráce se soukromým sektorem nebo zaměření fakult na získávání nových Ph.D. programů nejen v českém, ale i v anglickém jazyce.

V květnu 2017 univerzita otevřela novou budovu přírodovědecké fakulty za 450 milionů korun. Stavba se stala třetím objektem v univerzitním kampusu Na Soutoku. Univerzita plánuje také modernizaci a rekonstrukci budov v centru města.

Slíbil také, že se bude snažit o zvyšování platů zaměstnanců univerzity a pokračování v prohlubování spolupráce se zahraničními univerzitami. V prvním období se Kuča zaměřil na vědu a internacionalizaci a aktuálně by se kromě jiného mělo dál zvyšovat zapojení vědeckých pracovníků univerzity do evropských vědeckých projektů.

Kuča byl do čela školy zvolen poprvé v únoru před čtyřmi lety ve třetím kole volby, kdy od 30 členů akademického senátu získal 16 hlasů. Do té doby působil na UHK ve funkci prorektora pro tvůrčí činnost a vnější vztahy. Vystřídal Josefa Hynka, který už po dvou funkčních obdobích nemohl na rektora znovu kandidovat. Protikandidátem Kuči byl tehdy proděkan Přírodovědecké fakulty UHK Martin Bílek, který dostal 14 hlasů.

Univerzita Hradec Králové vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Studenti si mohou vybrat studium na čtyřech fakultách. Na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě.

Autoři | Foto facebook.cz

Štítky ČR, Zeman, školy, vysoké, personální, Hradec Králové, Kamil Kuča, Univerzita Hradec Králové, Miloš Zeman, univerzita, Jiří Ovčáček, volby, Martin Bílek, Josef Hynek, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman jmenoval Kamila Kuču rektorem Univerzity Hradec Králové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.