Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Češi zůstávají elitou v třídění odpadů. Každý vhodil do barevné popelnice v průměru 51 kilogramů

Češi stále zůstávají premianty v třídění odpadu. Ukazují to čísla za loňský rok. Meziročně dosáhli dalšího zlepšení v množství vytříděného odpadu, a to již poněkolikáté v řadě. V roce 2019 vytřídil každý z nás v průměru 51,3 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. To je meziroční nárůst o více než dva kilogramy.

Pro většinu obyvatel ČR je třídění odpadů již naprostou samozřejmostí. Pravidelně pak odnáší tříděný odpad do barevných kontejnerů 73 % lidí. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina třídičů považuje třídění odpadů za důležité a za minimum toho, co mohou udělat pro životní prostředí.

„Členské státy Evropské unie, včetně České republiky, musí již za několik let splnit nové ambiciózní cíle vyplývající z požadavků balíčku cirkulární ekonomiky. V praxi to bude znamenat třídit veškerý odpad, který lze recyklovat nebo jinak využít a na skládku ukládat jen minimum směsného odpadu, nejvýše však deset procent. A obce i jejich občané se na to již začínají intenzivně připravovat,“ shrnul vývoj třídění odpadu Zbyněk Kozel, který je generálním ředitelem společnosti EKO-KOM.

EKO-KOM zajišťuje v tuzemsku více než 20 let provoz systému třídění a recyklace. Do systému bylo na konci roku 2019 zapojeno 21 197 firem a 6 146 obcí.

„Docházková vzdálenost k barevným kontejnerům je pro mnoho lidí v otázce třídění odpadů rozhodující. Nyní to k nim máme ze svých domovů v průměru jen 91 metrů, což je zhruba 133 kroků,“ říká ředitel oddělení komunikace EKO-KOM Lukáš Grolmus. Čtvrtina obyvatel však udává, že má kontejnery dál než 130 metrů a jsou tedy lokality, kde je co zlepšovat.

Co se recykluje nejvíce?

Po vytřídění přichází recyklace. Tradičně nejlépe se daří recyklovat papír, v jeho případě se vloni podařilo dosáhnout míry opětovného využítí z 88 procent. To znamená, že bezmála devět z deseti vyrobených tun papírových obalů byly loni recyklovány na nový papír nebo dále využity.  U skla bylo dosaženo devětasedmdesátiprocentní míry recyklace, u plastových obalů 69 procent, u kovů 57 procent a u nápojových kartonů to bylo 25 procent. Míra sběru nápojových PET lahví v roce 2019 vzrostla a pohybuje se kolem osmdesáti procent.

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky odpad, plast, sklo, papír, PET, třídění, EKO-KOM, recyklace, třídění odpadu, Česko, Evropská unie, EKO-KOM, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi zůstávají elitou v třídění odpadů. Každý vhodil do barevné popelnice v průměru 51 kilogramů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.