Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba nemocnice Náchod nabere zpoždění. Kvůli uzavřeným hranicím chybí dělníci

Více než miliardová přestavba krajské Oblastní nemocnice Náchod kvůli opatřením státu na boj s koronavirem zřejmě nabere zpoždění. Stavebním firmám při uzavření hranic chybějí zahraniční dělníci. Stavba za 1,34 miliardy korun bez DPH začala v dubnu 2018 a podle harmonogramu by měla být hotová letos 30. července. Jde o největší současný investiční projekt kraje.

Do doby vyhlášení nouzového stavu 12. března šly stavební práce podle plánu. "Nyní však vyhodnocujeme dopady nařízení vlády ohledně epidemie covid-19. Dodavatelé stavby avizují, že klesla pracovní kapacita na stavbě. Nemohou využívat zahraničních pracovníků z důvodu uzavření hranic," uvedla mluvčí kraje Sylvie Velčovská. Kraj proto podle ní předpokládá, že situace kolem epidemie bude mít dopad na termín dokončení stavby.

Oba pavilony pod názvy J a K jsou hotové v hrubé stavbě. Stavbaři v nich již udělali i lité podlahy, omítky, rozvody vzduchotechniky, elektřiny, medicinálních plynů, potrubní pošty, zdravotechniky a ústředního topení. Dělníci dodělávají zelené střechy pavilonů, montují provětrávané fasády. Na stavbě pracují malíři, obkladači, podlaháři. "Dělají se také konstrukce čisté vestavby operačních sálů," uvedla Velčovská.

Královéhradecký kraj zatím proplatil 780 milionů korun bez DPH, tedy asi 60 procent z celkové ceny. Dodavatelem stavby je konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba se odehrává za provozu nemocnice.

Stavbu nemocnice kraj připravoval léta. Podle původních plánů mělo být hotovo v roce 2015. Kraji se však stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži.

Zařízení pavilonů novým vybavením kraj přijde na dalších 300 milionů. Dodavatele vybavení kraj vybere v soutěžích. Nyní jsou tendry na dodávky monitorovacího systémy životních funkcí, zařízení centrální sterilizace, sprchové panely s dezinfekcí, rentgen a skiagraf, plicní ventilátory pro děti a dospělé, IT vybavení a na nábytek.

Propojení mezi novými pavilony a původním pavilonem A zajistí nadzemní i podzemní koridor včetně přímého přístupu na heliport. Bude na střeše pavilonu A. Počítá se vybudováním přístupových komunikací a parkovišť.

Cílem projektu je sestěhování všech provozů do takzvaného dolního areálu, kde se nyní staví. Výsledkem mají být nižší provozní náklady a kvalitnější péče o pacienty. V pavilonu J bude lůžková část chirurgie, ortopedie či gynekologické ambulance, v pavilonu K například oddělení zobrazovacích metod, operační sály, ARO a JIP, porodnice, dětské oddělení.

Autoři | Foto Nemocnice Náchod

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, koronavirus, Náchod, Královéhradecký, FOTO, Oblastní nemocnice Náchod, pavilon, Geosan Group, dělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nemocnice Náchod nabere zpoždění. Kvůli uzavřeným hranicím chybí dělníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.