Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Státní Lesy ČR dají lidem možnost sázet nové lesy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dá i letos lidem možnost sázet nové lesy na místech vykácených kvůli kůrovci a suchu. Lesníci chtějí od března do konce října uspořádat po celé republice přes 400 akcí nazvaných Den za obnovu lesa. Vše by mělo vyvrcholit celostátním Dnem za obnovu lesa v říjnu.

"Nejde nám o rekordy, o plochu či objem prací, ale hlavně o to umožnit lidem, kteří o to stojí a sami se na nás často obracejí, se podílet na obnově porostů," řekl generální ředitel podniku Josef Vojáček. Letošní sázení naváže na loňskou říjnovou akci Den za obnovu lesa, která 19. října na více než desítku míst přilákala 31.000 dobrovolníků. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a podnik nyní čelí dosud největší kůrovcové kalamitě.

Dobrovolníci nebudou podle Vojáčka nahrazovat práci lesních dělníků podniku. "Budeme jim ale vděční za každou vysazenou sazenici," řekl. Akce lesníci pojmou také jako osvětu. "Chtěli bychom uvádět na pravou míru klišé, která se neustále objevují. Například, že Lesy ČR a vlastníci lesů nadále obnovují jen smrkové monokultury, že se v lesích hospodaří neodborně. Chceme lidem ukázat, jak je to ve skutečnosti," řekl.

Dobrovolníci by měli především vysazovat smíšené lesy s mnoha druhy původních dřevin. Budou také uklízet klest, stavět oplocení nových výsadeb, sbírat semena a šišky pro semenářský závod. První akce jsou na programu v sobotu 14. března. Lidé se na práce musejí přihlásit. Podrobnosti k termínům a k přihlášení jsou na webu projektu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, příroda, Lesy ČR, kůrovec, les, Lesy České republiky, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní Lesy ČR dají lidem možnost sázet nové lesy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.