Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vybrané hradecké stromy zavlažují vodní vaky, další budou následovat

Některé stromy v Hradci Králové zavlažují speciální vodní vaky. První z nich jsou u stromů v Šimkově ulici a v Malšovicích, další budou následovat. Mobilní zavlažovací vaky chce město používat jak u mladých, tak u starších a vzrostlejších stromů, které špatně snášejí nedostatek vody. Zavlažovací tlumoky uvolňují vodu postupně až několik hodin.

„Během příštích dnů nám hradecké vodárny dodají 30 těchto vaků, které se budou ve městě postupně objevovat na různých místech, kde jsou nejvíce potřeba. Pokud se nám osvědčí, chtěli bychom do budoucna jejich počet ve městě zvýšit," uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (za ODS).

Plastové vaky je možné k patě stromu přikládat jednotlivě, ale i ve dvojici či trojici. Dva tlumoky dokážou obepnout kmen o průměru až 20 centimetrů. „Do jednoho vaku se vejde téměř 65 litrů vody, ta z něj k patě stromu pomalu odtéká asi devět hodin. Z vaků se veškerá vláha dostane do půdy přímo u stromu až ke kořenům, postupně se provlhčí celý půdní sloupec pod dřevinou," uvedl generální ředitel Královéhradecké provozní Jakub Hanzl.

Pracovníci technických služeb budou vaky střídat především u stromů, které ještě nemají kořenový systém dostatečně hluboko nebo špatně snášejí nedostatek vody.

V Hradci se už při výsadbě nových stromů využívá granulát, který déle udrží vodu v okolí kořenů. Po městě jsou v posledních týdnech také častěji vidět klasické cisterny na zavlažování zeleně. Do boje se suchem se zapojují i dobrovolní hasiči.

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky vodní vaky, stromy, sucho, strom, Hradec Králové, Malšovice, Alexandr Hrabálek, ODS

Vybrané hradecké stromy zavlažují vodní vaky, další budou následovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.