Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Benecku dokončili první singltrekový okruh. Má přes kilometr a vhodný je pro děti

Krkonošské Benecko vybudovalo za bezmála milion korun svůj první singltrekový okruh, otevře ho v sobotu. Dlouhý je 1,3 kilometru s lehkou obtížností, ideální pro děti. Jeho výhodou je, že je téměř v centru Benecka, řekla Petra Pravečková ze Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu na Benecku a okolí. Přístup na okruh je bezplatný, dodala.

Do budoucna by Benecko chtělo vybudovat další okruh lesním terénem, který by měl mít 8,5 kilometru. Jednání jsou ale podle Pravečkové složitá, protože Benecko se nachází v Krkonošském národním parku (KRNAP). „Je to na dlouhé lokte. U tohoto okruhu nám trvalo dva a půl roku, než jsme všechno administrativně vyřídili," uvedla.

Samotná výstavba trvala jen asi dva a půl měsíce a práce prováděli zaměstnanci obce. Díky tomu to podle Pravečkové bylo asi o třetinu levnější, než kdyby zakázku získala nějaká firma. Náklady na vybudování okruhu hradila obec.


V Libereckém kraji to není jediný singltrek. První a nejrozsáhlejší v kraji je síť stezek v okolí Nového Města pod Smrkem v Jizerských horách. Dnes lokalita u česko-polské hranice nabízí 90 kilometrů značených tras, které si každoročně vyzkouší na 50 tisíc cyklistů. Singltrek mají ale třeba i v České Lípě.

Benecko se prezentuje jako místo, které je pro cyklisty v letním období vhodnou lokalitou. „Ležíme na strategickém místě a dá se tady najet na několik cyklookruhů, ať už lehčího charakteru, nebo náročnější trasy na Špindlerův Mlýn, Mísečky, Vítkovice," uvedla Pravečková. Přes obec podle ní také vede páteřní linka cyklobusů. „A druhým rokem funguje v létě lanovka, která vyváží nahoru i cyklisty s koly," dodala. Lanovka jezdí o letních prázdninách každou středu a o víkendech.

Autoři | Foto Benecko

Štítky cykloturistika, Benecko, singltrek, Krkonošský národní park, cyklista, Liberecký kraj

Na Benecku dokončili první singltrekový okruh. Má přes kilometr a vhodný je pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.