Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oprava hradeb v Josefově Brutal Assault neohrozí. Začne až po festivalu

Rekonstrukce severovýchodního úseku hradeb barokní pevnosti Josefov v Jaroměři hudební festival Brutal Assault neohrozí. Koná se 7. až 10. srpna. Stavební práce začnou až po jeho skončení, řekla Eva Libichová z majetkového odboru města. Metalového festivalu se každoročně účastní tisíce lidí. Plánovaná oprava zasáhne také do areálu takzvaného autoparku, kde se festival tradičně koná. Hotovo má být do konce roku 2021.

„Do podmínek výběrového řízení jsme dali termín pro každý rok, kdy stavba musí umožnit konání tohoto festivalu," řekla Libichová. Festival třeba jen loni přilákal okolo 19 tisíc lidí.

Město už má vybranou stavební firmu, čeká jen na podpis dotační smlouvy. „Očekáváme, že by k podpisu mělo dojít každým dnem. Vzhledem k tomu, že se termín festivalu blíží, domluvili jsme se s hotovitelem, že kdyby byl právní akt vydán během týdne či dvou, tak stavební práce začnou až po skončení festivalu, tedy nejdříve v pondělí 19. srpna. Po festivalu se musí ještě uklidit," řekla Libichová.

Náklady? 130 milionů

Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují na více než 130 milionu korun s DPH, více než 80 procent uznatelných nákladů pokryje dotace z fondů EU. Za posledních více než deset let půjde o největší investici do pevnostního města Josefov, které je městskou památkovou rezervací. Vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek.

„Samotné stavební práce vyjdou na 124 milionů korun včetně daně. Zbytek připadá na projektovou dokumentaci, stavební dozor a další záležitosti," řekla Libichová.

Opravy začnou takzvanou vnitřní plentou Bastionu IV a částí kurtin - hradeb spojující bastiony - mezi Bastionem IV a III. Bastiony jsou nejvýraznějším prvkem opevnění. Rekonstrukce, která má zabránit dalšímu chátrání opevnění a napravit havarijní stav hradeb, se bude týkat také zdí včetně pískovcových říms, výplní otvorů a prachárny.

Pevnost Josefov

Pevnost Josefov vznikla z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem roku 1780 a o sedm let později byla předána jako bojeschopná. Poté se pevnost dál modernizovala, a to až do roku 1850, kdy zažívala největší rozkvět.

Autoři | Foto Brutal Assault

Štítky ČR, správa, stavby, památky, pop, hudba, Josefov, FOTO, festival, Brutal Assault, Jaroměř, Pevnost Josefov, opevnění, Evropská unie, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Prusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava hradeb v Josefově Brutal Assault neohrozí. Začne až po festivalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.