Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Poslední útok. Na Chlumu po 153 letech opět Rakušané útočili na Prusy

Na 400 příznivců vojenské historie z Česka i zahraničí dnes po 153 letech zopakovalo bitvu na Chlumu u Hradce Králové. Letošní bitevní scéna nazvaná Poslední útok vznikla na motivy skutečných historických událostí z bitvy. Představovala útok záloh, které poslal velitel rakouských vojsk Ludwig von Bedenek proti návrší u Chlumu, které už bylo dobyto Prusy,

„Dva rakouské armádní sbory zaútočily neúspěšně na Chlum, z toho pak vznikl takzvaný Úvoz mrtvých," řekl ředitel projektu Königgrätz 1866 Radek Balcárek. Po tomto posledním pokusu o zvrat v bitvě musela rakouská vojska ustoupit.


Asi 20 tisíc pěšáků podpořených dělostřelectvem postupovalo v roce 1866 také hlubokým úvozem od Rozběřic k Chlumu. Prusové je však zasypali střelami svých rychlejších pušek zadovek ze tří stran. Za 20 minut boje zahynulo údajně 6600 rakouských vojáků. Úvozovou cestu místní lidé později nazvali Úvozem mrtvých. V některých místech mrtvoly zcela zaplnily několik metrů širokou cestu a traduje se, že krev tu tekla proudem.

V čele rakouských jednotek jel dnes na koni herec Václav Vydra. Představoval generála Ferdinanda Poschachera, který při útoku padl a byl pohřben u kostela na Chlumu.


Do celé bitvy se zapojilo i 40 koní a 20 historických kanónů. Návštěvníci viděli ukázky střetů jezdectva, bodákové útoky pěchoty, dělostřelectvo a bohaté pyrotechnické efekty. Prohlédnout si mohli i dobové polní ležení.

Bitva u Chlumu

Boj mezi pruskými a rakouskými vojsky na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436.000 vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky 1866, Chlum, bitva, Česko, Václav Vydra, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Poslední útok. Na Chlumu po 153 letech opět Rakušané útočili na Prusy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.