Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Náměstí Václava Havla v Hradci bude. Schválili to zastupitelé

Stotisícový Hradec Králové bude mít náměstí pojmenované po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi. Bude se po něm jmenovat piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové v lokalitě Na Soutoku. Jméno pro náměstí v úterý schválili zastupitelé Hradce Králové. Slavnostní odhalení nového názvu piazzetty by se mělo odehrát 16. listopadu.

S návrhem pojmenovat piazzettu po Václavu Havlovi přišla Univerzita Hradec Králové. Získala i souhlas od vdovy po bývalém prezidentovi Dagmar Havlové. Havlovo náměstí v areálu univerzity bude podle vysoké školy vyjádřením sounáležitosti Havla se studentským hnutím v roce 1989, kdy hybateli tehdejších událostí byli právě studenti. „Univerzity si vážím a jsem rád za její iniciativu," uvedl primátor Alexandr Hrabálek (za ODS).

Podle opozičního zastupitele je to málo

Hrabálkův předchůdce ve funkci primátora a dnes opoziční zastupitel Zdeněk Fink (HDK) v diskusi uvedl, že po Havlovi by měl být pojmenován lepší prostor ve městě. „Je to pro mě pořád málo. Ale lepší než nic. Do budoucna, až se komplex univerzity dobuduje a bude průchozím bodem, tak to snad bude dobré," řekl Fink. Jako primátor Fink v roce 2012 v zastupitelstvu neúspěšně navrhoval přejmenování náměstí Svobody v centru města na Havlovo náměstí. Návrh mu neprošel o jediný hlas, podporu mu tehdy nedala část zastupitelů z koaliční ODS.

Havlova lavička

Hradec Králové dosud žádné veřejné prostranství pojmenované po Havlovi nemá. Před městskou knihovnou je od října 2014 takzvaná Havlova lavička, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Má podobu dvou židlí, které spojuje stolek, jehož středem prorůstá strom. Lavička sloužící k setkávání a dialogu lidí stojí v řadě měst v ČR a také například ve Washingtonu, Dublinu či v Barceloně.

Bývalý prezident a dramatik Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova v prosinci 2011 ve věku 75 let.

Autoři | Foto UHK

Štítky Václav Havel, náměstí, Hradec, univerzita, zastupitelstvo, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Zdeněk Fink, primátor, ODS, Dagmar Havlová, Alexandr Hrabálek, Hudební divadlo Karlín, Bořek Šípek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí Václava Havla v Hradci bude. Schválili to zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.