Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novoroční předsevzetí se nejčastěji týkají zhubnutí a sportování

Nejčastěji chtějí lidé v nastupujícím roce zhubnout, začít sportovat, přestat kouřit nebo se šetřit peníze. Předsevzetí si dává třetina až polovina populace, jen pětině ale vydrží. Vlivem novoročních předsevzetí se například v lednu pravidelně zvyšuje návštěvnost posiloven a fitness center. U levnějších až o 200 procent, u dražších až o polovinu. Podle zástupců České komory fitness ale předsevzetí v únoru drží už jen polovina lidí, v březnu asi čtvrtina.

Průměrný Čech má podle letošních dat Českého statistického úřadu mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. „Pokud si člověk vyloženě dává pohyb jako předsevzetí, tak vydrží opravdu velmi málo, řádově procenta," uvedl Tomáš Caha z Fitness Institutu.

„Leden je samozřejmostí, v únoru již zájem opadá a březen a duben jsou podle mého již standardně obsazené měsíce. Určitý závan se dá očekávat ještě s příchodem teplých dní kdy se 'honí' forma na poslední chvílí," dodal k návštěvám posiloven a fitness Caha. Muži podle něj míří častěji do klasických posiloven, ženy na skupinové lekce nebo cvičí doma, kde "je nikdo nevidí".

Ani jednou nevyužijí podle Tomáše Krmíčka ze sítě fitness center Body express lidé deset až 20 procent permanentek, které si v lednu koupí. „U nečlenských center se zvýší návštěvnost v lednu až o 200 procent, u plně členských o 30 až 50 procent," řekl. Zároveň mají podle něj členská fitness centra menší odpad, za únor a březen o deset až 15 procent. Podle Krmíčka je to proto, že se tam o návštěvníky lépe stará personál. „Je schopen nové klienty během ledna a února emočně připoutat," dodal.

Shodují se na tom, že aby člověk u cvičení vydržel, je třeba nepřepálit začátek a nesnažit si všechno dohnat za první týden. „Určitě bych doporučil udělat si ze cvičení zvyk. Nastavit si pravidelnost v týdenním programu, kdy, i kdyby trakaře padaly, na to cvičení půjdete," řekl Caha s tím, že pomůže i přemluvit ke cvičení partnera.

Podle mezinárodní studie Eurobarometr jen pět procent Čechů sportuje pravidelně, 60 procent jen zřídka nebo vůbec. Doporučení odborníků je minimálně 90 až 120 minut pohybu týdně. Plní ho ale jen asi 28 procent dětí a 16 procent dospělých. Ideální je 30 minut denně, k pohybu je možné využít například cestu do práce, počítá se i venčení psa nebo domácí práce. Hubnutí ale nesmí lidé přehánět, zdravé je asi půl kilogramu týdně. Je třeba se zaměřit hlavně na složení jídelníčku, přidat zeleninu, ovoce nebo luštěniny.

Důsledky nízkého množství pohybu Čechů stojí podle něj veřejné zdravotnictví kolem 30 miliard korun ročně, což se desetina jeho rozpočtu na příští rok.

Přestat kouřit je také častým novoročním předsevzetím. V Česku je podle odborníků asi 1,4 milionu kuřáků. Sedm z deseti by rádo přestalo. Úspěšnost odvykání bez odborné pomoci je jen asi čtyři procenta. Po roce léčby v centrech pro závislé na tabáku pod dohledem odborníků je to asi 39 procent. Centra nabízejí kuřákům i léky proti abstinentnčním příznakům, užívat se musí alespoň tři měsíce, ideálně půl roku. Pokud pacienti vydrží nekouřit šest měsíců, je úspěšnost 70 až 80 procent.

Podle průzkumů veřejného mínění novoroční předsevzetí poruší už první týden v lednu čtvrtina Čechů. Po půl roce už se ho nedrží více než polovina, jen osm procent po roce dosáhne cílů, které si předsevzali.

Podle psycholožky Alžběty Protivanské ale nic jako úspěšné novoroční předsevzetí neexistuje. Funguje jenom změna myšlení. „Rozhodnutí o tom, zda něco opravdu chceme, můžeme udělat jen ve chvíli, kdy jsme důkladně seznámeni s procesem, který k tomu vede," sdělila.

Mozek podle ní nerozlišuje mezi představou a realitou. „Na opakované myšlenky o cvičení, úspěšné dietě nebo šetření peněz reaguje úplně stejně, jako kdyby se to opravdu dělo," dodala. Není ale podle ní dobré, změnit navyklé způsoby myšlení příliš prudce. Zpočátku stačí podle ní třeba pět minut cvičení a potom přidávat.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky fitness, posilovna, Český statistický úřad, peníze, Česko, Eurobarometr

Novoroční předsevzetí se nejčastěji týkají zhubnutí a sportování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.