Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Nejvíc peněz půjde v Hradci Králové příští rok na přestavbu Milety

Stotisícový Hradec Králové zatím plánuje na rok 2025 zvýšení investic na 786 milionů korun z letos plánovaných 499 milionů korun. Rozpočet by měl mít schodek 596 milionů korun při příjmech 3,11 miliardy korun a výdajích 3,71 miliardy korun. Deficit chce město uhradit z peněz ušetřených v minulých letech. S úvěrem nepočítá.

O rozpočtu nyní budou jednat politické kluby a další orgány města. Definitivní znění rozpočtu by měli schvalovat zastupitelé na zasedání 17. prosince. Hlavním investičním výdajem příštího roku by mělo být 135 milionů korun na přestavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu města. Jde o sdruženou investici Hrace Králové, kraje a státu za více než půl miliardy korun, která začala letos na jaře.

Zhruba 95 milionů korun by mělo jít do nástavby Základní školy SNP, asi 90 milionů korun do projektu rozšíření železniční trati na dvě koleje a demolic v Kuklenách a 80 milionů korun do rekonstrukce ZUŠ Střezina. Do pořízení fotovoltaických elektráren na školních objektech chce město dát 35 milionů korun.

Na straně výdajů město zatím počítá s rezervou 300 milionů korun. Peníze z rezervy poslouží podle rozhodnutí vedení města buď na financování běžných výdajů nebo na úhradu nově zařazených investic. Dá se tedy předpokládat, že zatím navržené investice ve výši přes tři čtvrtě miliardy korun nejsou konečné.

Daňové příjmy, které jsou hlavní příjmovou položkou rozpočtu, by měly meziročně vzrůst o 11 procent na rekordních 2,67 miliardy korun.

Hospodaření města za první pololetí letošního roku skončilo přebytkem 521 milionů korun. Důvodem byl meziroční růst daňových příjmů a příjmů z prodeje majetku. Příjmy města v pololetí meziročně stouply o 26 procent na 1,9 miliardy korun, výdaje činily 1,4 miliardy korun. Investice v pololetí dosáhly 140 milionů korun.

Město řídí koalice čtyř subjektů, a to koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v 37členném zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, hospodářství, Hradec Králové, rozpočet, 2025

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc peněz půjde v Hradci Králové příští rok na přestavbu Milety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.