Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Příjezdem sv. Martina začala v Hradci zimní turistická sezóna

Příjezdem svatého Martina na bílém koni pod Bílou věž v centru Hradce Králové za zvuku fanfár včera odstartovala ve městě a okolí zimní turistická sezona. Součástí akce byl také martinský trh a doprovodný program. Ve stáncích nechyběly svatomartinské rohlíčky nebo svatomartinské víno, návštěvníci mohli vidět při práci i umělecké kováře. Vítání svatého Martina přihlížely stovky lidí.

„Akce má v podtextu slogan, že zimou turistická sezona v Hradci Králové a na Hradecku nekončí,“ řekl Zdeněk Puš z hradeckého infocentra.

Jen na prosinec je ve stotisícovém městě naplánována řada různých trhů, výstav, koncertů, divadelních představení či tvůrčích dílen s adventní či vánoční tématikou. Například 17. listopadu mohou lidé přihlížet výlovu rybníka Výskyt, u kterého budou k prodeji čerstvé ryby nebo na 5. prosince je naplánovaná tradiční akce pro děti - jízda mikulášského trolejbusu.

Oblíbený Muzejní adventní trh se bude konat 30. listopadu až 2. prosince v náhradních prostorách budovy pedagogické fakulty hradecké univerzity na náměstí Svobody. Budova muzea je totiž v rekonstrukci. Ve stejném termínu budou i Adventní trhy, které se uskuteční v Novém Adalbertinu na Velkém náměstí. Vánoční trhy na Masarykově náměstí v podobě tržiště pod širým nebem s nabídkou výrobků lidové tvorby a uměleckých řemesel budou 7. až 16. prosince.

V Bílé věži, téměř 72 metrů vysoké dominantě krajského města, bude od konce listopadu do začátku ledna připraven tematicky laděný prohlídkový program věnovaný předvánočnímu období. Bílá věž má otevřeno celoročně každý den od 9:00 do 18:00, kromě 24. prosince a 1. ledna. Například na 5. prosince je v programu akce pro děti Čerti na Bílé věži, na 15. prosince pozorování východu Slunce z ochozu Bílé věže a na Štědrý den vánoční zvonění na třetí největší zvon v ČR, zvon Augustin, za účasti veřejnosti.

Tradiční vítání nového roku začne na Nový rok v 16:00 na Velkém náměstí promítáním sestřihu reportáží z významných akcí roku 2018, které se uskutečnily v Hradci Králové. Program vyvrcholí ohňostrojem.

Turistická zimní sezona v Hradci Králové nabídne akce i po novém roce. V areálu Šrámkova statku v Pileticích na okraji města se 3. března uskuteční tradiční masopust.

V okolí Hradce Králové nabízí v zimě program také Archeopark Všestary, Skanzen Krňovice, Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, zámek Hrádek u Nechanic nebo muzeum bitvy 1866 na Chlumu. 

Autoři | Foto Facebook Statutární město Hradec Králové

Štítky sezóna, zima, sv. Martin, příjezd, slavnost, Hradec Králové, Bílá věž (Hradec Králové), nový rok, Štědrý den, Královéhradecký kraj, masopust, Česko, Slunce

Příjezdem sv. Martina začala v Hradci zimní turistická sezóna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.