Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Pamětní deska ve Fakultní nemocnici Hradec Králové připomíná lékaře Lea Steinharta

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) dnes odhalili pamětní desku u příležitosti 100. výročí narození lékaře a přednosty Radiologické kliniky FN HK Lea Steinharta (1924 – 2015). Pamětní deska je na budově neurochirurgické kliniky. Steinhart je podle nemocnice zakladatelem katetrizace a intervenční radiologie v Česku.

"Působil v hradecké nemocnici od roku 1950 a zásadně přispěl k rozvoji tohoto oboru," uvedl ředitel FN HK Aleš Herman. Za svého působení v hradecké nemocnici Steinhart zavedl několik nových metod, například v roce 1954 provedl první katetrizaci podle Swena Seldingera.

Mezi lety 1967 až 1971 působil Steinhart v Kuvajtu. "Po návratu se stal přednostou Radiologické kliniky FN HK a v roce 1978 byl především jeho zásluhou instalován ve FN HK první CT přístroj v bývalém Československu, který výrazně zlepšil zobrazovací možnosti,"  řekl mluvčí nemocnice Jan Špelda.

Steinhart také aktivně publikoval a věnoval se výuce lékařů. "Jeho velkou, nespornou zásluhou bylo, že bez ohledu na politické názory vychoval a nechal vyrůst několik generací radiologů a intervenčních radiologů. Řada z nich měla možnost zúčastnit se dlouhodobých stáží v zahraničí, a to i v dobách tzv. železné opony," uvedl bývalý přednosta Radiologické kliniky FN HK Antonín Krajina.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách. Pracuje v ní přes 5000 zaměstnanců a má více než 40 zdravotnických pracovišť.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, nemocnice, Hradec Králové, pietní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětní deska ve Fakultní nemocnici Hradec Králové připomíná lékaře Lea Steinharta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.