Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V belgické zoo lev zardousil lvici ze Dvora Králové, se kterou se měl pářit

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která pocházela ze zahrady v České republice. Maya a její sestra Numa byly do Belgie převezeny, aby se seznámily se lvem ze zahrady v Antverpách a aby pokud možno rozmnožily chov. Středeční setkání ale místo toho skončilo smrtí Mayi, informovala dnes tisková agentura Belga. Lvice pocházela ze Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku. Maya a Numa byly do Belgie převezeny na konci února.

"Začali se rvát a on jí prokousl hrdlo. Výstražný zvuk, o němž Nestor ví, že se při něm má vrátit do svého výběhu, nebyl nic platný. Je to nešťastné, ale nedalo se to předvídat. Stále to jsou divoká zvířata a takové věci se v přírodě stávají," řekl belgické stanici VRT NWS tiskový mluvčí parku Bellewaerde Filip Van Dorpe.

Všichni tři lvi byli převezeni do parku ve městě Ypry před několika týdny a ošetřovatelé jim dopřávali čas, aby se postupně poznávali. Ve středu pak pustili Nestora a Mayu do výběhu společně.

"Případy vzájemného napadení zvířat při jejich spojování se stávají. Nemáme pochybnosti o profesionalitě belgických kolegů," řekl mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný. Obě mladé samice lva berberského byly podle něj do Belgie přesunuty na základě doporučení evropského koordinátora chovu lvů.

Maya se ve dvorské zoo narodila v červenci 2021, Numa v červnu 2022. Jejich rodiči jsou samice Khalila a samec Bart. Aktuálně dvorská zoo chová dvanáct lvů. K vidění jsou v areálu a v objektech lvího safari. Do lvího safari mohou návštěvníci v letní sezoně zajet i automobilem přímo mezi šelmy.

Navzdory incidentu v Belgii je Nestor dál považován za samce nepostradatelného pro chov svého druhu. Zhruba za měsíc má být podle belgických médií představen lvici Numě.

Ohodnoť článek

Štítky Dvůr Králové nad Labem, Hrabství Mayo, okres Trutnov, Belgie, Česko, léto, Michal Šťastný, Ypry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V belgické zoo lev zardousil lvici ze Dvora Králové, se kterou se měl pářit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.