Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj chystá na Rychnovsku výstavbu domova se zvláštním režimem pro seniory

Ve Žďáru nad Orlicí na Rychnovsku vznikne domov se zvláštním režimem pro seniory s kapacitou 24 lůžek. Bude spadat pod krajskou organizaci Domovy na Orlici. Královéhradecký kraj nechal zpracovat projektovou dokumentaci pro výstavbu včetně řešení interiéru téměř za pět milionů korun bez DPH.

Podle náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martiny Berdychové (Východočeši) bude připravovaný domov ve Žďáru nad Orlicí svým charakterem připomínat rodinné bydlení. Celý areál bude bezbariérový.

"Výstavba nových domovů pro seniory, jejichž zdravotní stav vyžaduje pravidelnou či nepřetržitou péči, je vzhledem ke stárnutí populace nezbytná," uvedla Berdychová.

Domov ve Žďáru nad Orlicí bude sloužit 24 klientům a zajistí zázemí pro třináctičlenný personál. Klienti by měli bydlet ve třech domácnostech, budou mít k dispozici společné prostory pro setkávání.

"V každé domácnosti bude šest jednolůžkových a jeden dvoulůžkový pokoj včetně koupelny a toalety. Těchto sedm pokojů bude mít k dispozici společnou obytnou místnost s kuchyňským koutem, z níž bude přímý vstup do zahrady či na terasu. V domácnosti budou vždy dvě bezbariérová WC, koupelna asistovaného mytí a skladové a úklidové prostory," sdělil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Podlaha pokojů bude vybavena technikou pro monitorování pádu a odchodu z pokoje. Na chodbách budou osvětlená vodicí madla a další prvky ke zvýšení ochrany klientů. Ve společných prostorách bude pro klienty kromě vstupní haly či výtahu k dispozici také relaxační místnost, ošetřovna, bezbariérové WC, koupelna asistovaného mytí nebo hygienické zázemí pro návštěvy.

"Novostavba bude splňovat přísná kritéria pro dosahování energetických úspor při provozu. Efektivitu v tomto směru zajistí mimo jiné tepelná čerpadla, fotovoltaika či rekuperační systém," uvedl náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček (Piráti).

Domov bude organizačně spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Domovy na Orlici, která se stará o seniory se sníženou soběstačností, jejichž zdravotní stav vyžaduje trvalou odbornou péči. Vznikla v roce 2021 sloučením Domova důchodců Albrechtice nad Orlicí a Domova pro seniory Borohrádek. V Borohrádku kraj v roce 2022 rozšířil kapacitu zařízení téměř za 80 milionů korun. Od začátku letošního roku pečují v obou areálech také o klienty s Alzheimerovou chorobou.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chystá na Rychnovsku výstavbu domova se zvláštním režimem pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.