Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Poplatek za svoz odpadu v Rychnově nad Kněžnou klesne na 696 korun

Poplatek za vyvážení popelnic a svoz odpadu v jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou od ledna 2024 klesne o sedm procent na 696 korun za osobu a rok z nynějších 750 korun. Ke snížení ceny mohlo město přistoupit proto, že lidé začali více třídit odpady. Pokles poplatku je podle něj možný i přesto, že v roce 2024 stoupne daň z přidané hodnoty na svoz a likvidaci odpadu z 15 na 21 procent.

"Od loňské zimy jsme vedli celoroční osvětovou a vzdělávací kampaň za vyšší třídění a udělali řadu opatření pro lepší třídění. Týkala se například svozu bioodpadu z okrajových částí. Podpořili jsme třídění na sídlištích," řekl starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov).

Výsledkem podle něj bylo to, že za prvních 11 měsíců letošního roku klesl objem směsného komunálního odpadu ve městě meziročně o 479 tun, tedy téměř o jednu pětinu. Roční náklady odpadového systému města se pohybují na úrovni 13 až 15 milionů korun, z nichž přibližně polovinu hradí město.

Ve většině okresních měst Královéhradeckého kraje poplatky za odpady od ledna vzrostou. V Hradci Králové poplatek zdraží z 600 na 800 korun. V Náchodě platba vzroste na 900 korun, zatím tam většina lidí platí 450 korun. V Trutnově poplatek vzroste na 696 korun za osobu a rok z nynějších 540 korun. V Jičíně se poplatek od ledna měnit nebude a zůstane na 612 korunách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto geralt | Pixabay

Štítky ČR, správa, odpady, ceny, peníze, Rychnov nad Kněžnou, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za svoz odpadu v Rychnově nad Kněžnou klesne na 696 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.