Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Archeoparku pravěku Všestary začaly stavební práce na rozšíření expozic

V Archeoparku pravěku Všestary začaly stavební práce na rozšíření vnitřních expozic. Za vybudování nástavby a přístavby schodiště k objektu sousedícímu s parkovištěm Královéhradecký kraj dá 18,25 milionu korun bez DPH. Celkové náklady projektu včetně dovybavení expozic vyjdou na 25,3 milionu korun bez započtení daně. Stavební práce začaly 1. prosince a potrvají do konce března 2025. Provoz archeoparku zůstává po dobu přestavby nepřerušen.

"V přízemí stávajícího objektu vznikne nové foyer, přednáškový a výstavní sál, v nové půdní nástavbě budou pro návštěvníky k dispozici dvě dílny, galerie s expozicí i výstavní sál včetně sociálního zázemí. V expozici také najdou místo archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor," sdělila náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši).

Nová nástavba v jihovýchodní části budovy archeoparku naváže na okolní budovy a přístavba schodiště na zadní část nynějšího objektu, ve které se konají praktické ukázky experimentálních archeologů.

Na financování se bude podílet dotace z projektu Integrovaný regionální program 2 ve výši 21,6 milionu korun, kraj uhradí 3,7 milionu korun. Zřizovatelem všestarského archeoparku je kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Kraj ročně přispívá na jeho provoz zhruba dva miliony korun.

Všestarští archeologové se proslavili námořními expedicemi Monoxylon v replikách pravěkého dlabaného člunu, kterými se snaží přispět k poznání šíření raných forem zemědělství ve Středomoří. Letos uskutečněná expedice Monoxylon IV navázala na námořní výpravy v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019. V nové expozici bude vystaven druhý ze tří těchto plavidel vyrobených pro plavbu na moři. Vystavený člun vydlabaný z jednoho kusu kmene, který bude v nové expozici zavěšen v prostoru, měří přes devět metrů a má v suchém stavu hmotnost okolo 1200 kilogramů. Zúčastnil se druhé a třetí expedice v letech 1998 a 2019.

"V expozici bude vystaven druhý člun, který byl na moři. Ten třetí z expedice Monoxylon IV je příliš velký a těžký. V expozici podrobně přiblížíme průběh čtyřnásobné námořní plavby expedice Monoxylon. Tento vědecký experiment nám přinesl nepřímý důkaz o tom, že pravěcí předci mohli cestovat po moři i na velké vzdálenosti. Zčásti multimediální expozice přiblíží také naše pokusy s výrobou a používáním nástrojů broušených z kamene," řekl ředitel archeoparku Radomír Tichý. Budou představeny také výsledky archeologického výzkumu v trase dálnice D11, která vede nedaleko archeoparku.

Po dobu stavby bude uzavřené přilehlé parkoviště, osobní auta budou moci využívat parkoviště před budovou bazénu ve Všestarech. Autobusy školních exkurzí mohou u současného parkoviště pouze zastavit, parkovat budou u vlakového nádraží. Během zimní sezony je archeopark otevřený pouze pro předem objednané exkurze, návštěvnická sezona začne na jaře.

Archeopark leží asi sedm kilometrů severozápadně od Hradce Králové a svým zaměřením je jediným takto komplexně fungujícím archeoparkem v ČR. Návštěvníky seznamuje s životem v pravěku prostřednictvím tzv. živé archeologie a na metodách názornosti je založena atraktivita areálu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, archeologie, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Archeoparku pravěku Všestary začaly stavební práce na rozšíření expozic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.