Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hradecký dopravní podnik otevírá své brány veřejnosti

Den otevřených dveří pořádá Dopravní podnik města Hradce Králové u příležitosti 90. výročí založení městské hromadné dopravy ve městě. Akce se koná dnes od 9 do 15 hodin v prostorách areálu dopravního podniku v Pouchovské ulici 153 a Terminálu hromadné dopravy. Obě tato místa jsou propojena speciální okružní linkou, na které pojedou historické vozy.

V Pouchovské ulici čeká návštěvníky prohlídka celého areálu včetně centrálního dispečinku, zázemí řidičů a učeben autoškoly. Formou statické ukázky budou představeny všechny typy v současnosti provozovaných vozidel MHD včetně nejmodernějších vozů.

Pro „srovnání“ s moderní technikou bude v areálu vystaven legendární pětidvéřový autobus Tatra 85 z roku 1937 (jediný vyrobený exemplář) a jako zajímavosti unikátní autobusový přívěs Sodomka PRK 6 (rok výroby 1943) - majitel vždy ČSAP, s.r.o. Nymburk a vlečný vůz Jelcz 1PO (rok výroby 1965) – vůz provozuje Dopravní podnik města Pardubic, a. s.

Dále budou k vidění vozidla dílenská a speciální montážní vozidla pro údržbu a opravy trolejového vedení. Návštěvníci budou mít možnost absolvovat prohlídku dílen a dalších prostor rozsáhlého servisního a technického zázemí společnosti. Připraveny budou ukázky diagnostiky vozidel a postupů oprav, zpřístupnění technologického zázemí, trenažér a další program pro malé mechaniky.

Děti i dospělí se mohou svézt přímo v areálu po menší okružní trase hradeckým turistickým vláčkem a budou mít i možnost projet myčkou autobusem MHD.

Městská policie Hradec Králové se bude prezentovat ukázkami služební sebeobrany, předvede eliminaci pachatele v dopravním prostředku (10.00 hod.), odpoví na otázky týkající se výcviku strážníků, veřejnost bude moci nahlédnout do kamerového monitorovacího vozidla městské policie a pro děti bude připravena dopravní soutěž.

Představí se Policie ČR.  Návštěvníci akce budou mít jedinečnou příležitost získat odpovědi na dotazy týkající se dopravy přímo od dopravního policisty, který má s touto problematikou letité zkušenosti. Zájemci z řad dětí se zde posadí na opravdovou policejní motorku.

Úplnou novinkou bude v 10.30 hod. vystoupení skupiny historického šermu Ruprecht s Tajemstvím dračího hradu, kde bude hlavní atrakcí ohnivý drak Birgon (děti se s ním budou moci po představení vyfotit).

Autogramiáda fotbalistů FC Hradec Králové, předního týmu FORTUNY: NÁRODNÍ LIGY, se uskuteční od 13 do 13.30 hod. Hráči se podepíší na připravené kartičky či plakáty, dresy příznivců nebo jiné předměty.

Na Terminálu hromadné dopravy si návštěvníci prohlédnou jeho zázemí, tzn. i originální nadčasové dispečerské pracoviště - „kouli“ a trolejbusovou měnírnu, která slouží pro napájení trolejbusových tratí stejnosměrným proudem. Chybět nebudou ani ukázky dobíjení elektrobusu.

  1. 5. 7. 2018 uplynulo 10 let od dne, kdy byl zahájen provozu terminálu hromadné dopravy, který zcentralizoval městskou, regionální a dálkovou dopravu do nadčasově řešeného komplexu
  2. 24. 10. 1928 90 let MHD v Hradci Králové, kdy byly založeny Autodráhy města Hradce Králové
  3. 1. 12. 1928 90 let MHD, kdy byla uvedena do provozu první autobusová linka Kukleny – Nádraží – Slezské Předměstí.

Autoři | Foto DPMHK

Štítky dopravní společnost, městská hromadná doprava, Hradec Králové, veřejná doprava, ČSAP, Dopravní podnik města Pardubic, 2. česká fotbalová liga, Tatra 85, FC Hradec Králové, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký dopravní podnik otevírá své brány veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.