Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pamětní lípa, Má vlast či ohňostroj připomenou v Hradci vznik republiky

Poslední říjnový víkend v Hradci Králové bude ve znamení celé řady událostí, které město připravuje ke stému výročí vzniku samostatné Československé republiky. V předvečer státního svátku zahraje v Aldisu hradecká filharmonie Smetanovu Mou vlast, odpolední program v neděli 28. října na Masarykově náměstí vyvrcholí ohňostrojem z Bílé věže.

Ještě před sobotním slavnostní koncertem si hradečtí budou moci připomenout první roky Československé republiky na významných místech města. V Jiráskových sadech bude od 14 hodin zpřístupněný dřevěný kostelík sv. Mikuláše, jehož rekonstrukce v těchto týdnech vrcholí. S první republikou převoz této památky do Hradce Králové totiž souvisí poněkud jinak, než jak jej většina dnešní veřejnosti vnímá. Tento kostel město v roce 1932 koupilo především jako památník padlým během první světové války.

Na sobotní odpoledne město připravuje také symbolické zasazení pamětní lípy ke stému výročí republiky. Ta bude stát vedle nového památníku Jana Gayera a dalších padlých legionářů, který byl letos v červnu znovu odhalen na svém původním místě u Gayerových a Vrbenského kasáren.
Slavnostní koncert, na kterém zazní Má vlast Bedřicha Smetany, se uskuteční v předvečer státního svátku v největším hradeckém sále v kongresovém centru Aldis. Filharmonii Hradec Králové bude řídit její nový šéfdirigent Kaspar Zehnder. Koncert, na který jsou vstupenky již v prodeji ve všech kontaktních místech hkpoint.cz a v budově filharmonie, začne v 19 hodin.

V samotný sváteční den bude na Masarykově náměstí celé odpoledne bohatý program. Od 14 hodin se na pódiu vystřídají hradecký JH Big Band, Dechový orchestr města Hradce Králové nebo kapela Klapeto se svými písničkami právě z období vzniku republiky. Veřejnosti se také se svým cvičebním vystoupením představí členové tělocvičných jednot hradeckého Sokola. Součástí programu na Masarykově náměstí bude i tradiční slavnostní akt s udělením medailí města Hradce Králové.

Celý víkendový program oslav významného dne v historii Československé republiky vyvrcholí ohňostrojem z Bílé věže, který budou moci lidé sledovat z mnoha míst ve městě v neděli 28. října od 18 hodin.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Vodička

Štítky oslavy, výročí, Hradec Králové, Československo, ohňostroj, Bedřich Smetana, Torres Blancas, Kongresové centrum Aldis, Má vlast, Jan Gayer, první světová válka, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětní lípa, Má vlast či ohňostroj připomenou v Hradci vznik republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.