Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové a Pardubice podporují ITI i v budoucnosti

Primátoři Hradce Králové a Pardubic se připojili k zásadnímu návrhu statutárních měst. Zdeněk Fink a Martin Charvát podpořili svým podpisem rozšíření aglomerací Integrovaných územních investic (ITI). Zatímco v tomto programovém období EU využívá výhod ITI sedm nejvýznamnějších oblastí v České republice, včetně Hradecko-pardubické aglomerace, po roce 2021 by jich mělo být třináct.

„ITI během pár let ukázaly velký význam pro rozvoj měst a jejich nejbližšího zázemí. Jenom naše Hradecko-pardubická aglomerace má na svůj rozvoj do roku 2023 vyhrazené téměř čtyři miliardy z evropských fondů. Už během necelých prvních dvou let jsme zvládli rozdělit více než dvě miliardy na významné projekty,“ říká královéhradecký primátor Zdeněk Fink.

Dokončené nebo v realizaci jsou například výstavby nových trolejbusových tratí v Pardubicích a Hradci Králové a kromě mnoha dalších se staví cyklostezka Mechu a Perníku, která v budoucnosti spojí obě krajská města. „V provozu je také terminál v Přelouči, který je prvním ze sedmi nových přestupních uzlů v území, velkou modernizací prošlo během letních prázdnin prvních třicet základních a středních škol za téměř čtvrt miliardy korun, pilně se pracuje na rekonstrukcích významných památek – například Kunětické hory, Muzea východních Čech v Hradci Králové a Příhrádku v Pardubicích, projekty za stovky milionů již běží také na všech univerzitních pracovištích v našich krajských městech,“ říká manažer ITI Miroslav Janovský.

Podobně úspěšně si vede i dalších šest aglomerací v České republice, které mají na své projekty připravených přibližně 40 miliard korun.

I přes nesporný úspěch ITI se v těchto měsících rozhoduje o tom, zda ho budou města používat i v dalších programovém období Evropské unie, tedy od roku 2021. „Nesmírně nás potěšilo, že Evropská komise ve svých zveřejněných návrzích jasně řekla, že chce víc podporovat udržitelný rozvoj měst a jejich zázemí. A kromě možnosti rozvíjet město prostřednictvím ITI také určila jednotlivým státům minimální částku, kterou musí městům z evropských fondů vyhradit,“ vysvětluje spokojeně primátor Pardubic Martin Charvát.

Komora statutárních měst, která sdružuje všechna statutární města v České republice, proto minulý týden jednohlasně podpořila společný návrh na použití ITI pro sedm současných aglomerací (Pražské, Brněnské, Ostravské, Plzeňské, Hradecko-pardubické, Ústecko-chomutovské a Olomoucké) a jejich rozšíření o šest dalších (Českobudějovickou, Jihlavskou, Karlovarskou, Liberecko-jabloneckou, Mladoboleslavskou a Zlínskou). „Tento návrh v pátek drtivě podpořil i mimořádný sněm Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR) a v následujících dnech s ním podrobně seznámíme ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou,“ říká pardubická zastupitelka Štěpánka Fraňková, která je společně s primátorem Brna Petrem Vokřálem a primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem pověřena vyjednáváním budoucí role statutárních měst.

„Společným cílem je rozvoj našeho území, které koncentruje více než tři sta tisíc obyvatel a je jedním z hlavních center české ekonomiky. Jsme nesmírně rádi, že jsme ukázali, že dokážeme v území úzce spolupracovat, a to nejenom mezi našimi dvěma městy, která dříve více soupeřila, než spolupracovala, ale také s dalšími městy a obcemi a samozřejmě i s oběma kraji. ITI má zkrátka pro naše území smysl a chceme ho využívat také v dalším programovém období,“ říká Martin Charvát a Zdeněk Fink dodává: „Věřím, že v novém období bude ITI pokračovat, a že se navíc podaří prosadit do priorit i oblasti, které nebyly pro toto období akceptovány. Díky tomu může být čerpání rychlejší a z mého pohledu smysluplnější.“

A svoji podporu přidávají i další starostové z aglomerace. „Díky ITI můžeme připravovat a realizovat naše důležité projekty, ať už je to výstavba nového dopravního terminálu nebo rekonstrukce národní kulturní památky – pevnosti Josefov,“ říká starosta Jaroměře Jiří Klepsa. „ITI nám umožnilo zmodernizovat náš dopravní terminál. Spolupráce byla na výborné úrovni a věřím, že bude pokračovat i v dalších letech,“ doplňuje starostka Přelouče Irena Burešová. „Jsem nesmírně rád, že se Chlumec do aglomerace ITI dostal. Už dnes můžeme z jeho peněz vidět zrekonstruovanou základní školu a usilovně pracujeme i na novém dopravním terminálu. Být součástí aglomerace je pro nás cílem i pro další období,“ vysvětluje starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. „Naše město připravuje ve spolupráci s aglomerací ITI rekonsturkci dopravního terminálu a dvou základních škol. Spolupráci bychom chtěli v dalších letech ještě prohloubit,“ dodává starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Tisková zpráva

Štítky ekonomika, dotace, Pardubice, Hradec Králové, Česko, Zdeněk Fink, Martin Charvát, statutární město, Evropská unie, projekt, primátor, Přelouč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové a Pardubice podporují ITI i v budoucnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.