Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mláďata čápů z Mladých Buků už vylétají z hnízda. Přikrmování končí

Příběh čapí rodinky z Mladých Buků, která zůstala po tragické události bez samice Barunky, sledovali lidé napříč republikou. Samici, po které zbyla teprve několikadenní čtyři čápata a partner Bukáček, tedy nahradili lidé. Bukáčkovi pomáhali mladé krmit a povedlo se. Mláďata čápa bílého už za sebou mají první úspěšné lety.

Jako první z hnízda vylétl v neděli v podvečer Pankrác. Zpátky se vrátil po šesti minutách v doprovodu svého otce Bukáčka. Servác vylétl z hnízda až v pondělí ráno. Spolu s ním se do hnízda vrátil po několika hodinách i Pankrác a Bukáček. Hnízdo v pondělí opustil i Bonifác. Ten ale obkroužil krátký okruh okolo hnízda a přistál na původním komíně.

sestřih videa ze SATAN s.r.o.: Dalibor Zvoník

Přikrmování, které začalo v květnu, definitivně končí

Přikrmování začalo poté, co byla v neděli 23.května čapí matka Barunka zasažena elektrickým proudem, když dosedla na dráty vysokého napětí. Výboj ji doslova sežehl.

Na péči o čtyři čápata, ve věku čtyři až devět dnů, zůstal jejich otec Bukáček sám. Ne ale dlouho. Od tragické události mu pomáhali dobrovolníci Šándror Havrán a Jiří Zeman. Byli podporování nejen místními lidmi, ale i lidmi z celé republiky.

Kdyby Bukáček odlétal hledat potravu opakovaně a na delší čas by opouštěl hnízdo, hrozilo by mláďatům podchlazení.  

Čápatům byly podávány drobné rybky, Bukáčkovi pak na okraji hnízda malá kuřátka, která ale ihned vyházel pryč. Ruku k dílu přiložili i mladobučtí hasiči. Pomáhali s naplněním nádrže na ryby vodou. Později dostával ryby i Bukáček.

„Péče o výživu čápat zcela končí, nyní se již dokáží nasytit sami,“ řekl Trutnovinkám zdejší meteorolog a nejpilnější místní pozorovatel čapí rodinky Tomáš Prouza.

Do teplých krajů by si to mohli namířit za tři týdny

Podle odhadů by se mohli vydat mladobučtí čápi do teplých krajů do tří týdnů, tedy pravděpodobně už 17. srpna. Přibližně ve stejný den se zřejmě vydají na stejnou cestu i mláďata z Bohuslavic u Trutnova. I ta už absolvovala první úspěšné lety.

Na první lety mají ještě čas čápata z pivovarského komína v Trutnově. Ta by mohla vzlétnout poprvé až okolo 5. srpna. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto capibohuslavice | Zdroj Trutnovinky

Štítky čápi, Mladé Buky, Bukáček, krmení, tragédie, mláďata, vzlet, hnízdo, Tomáš Prouza, Jiří Zeman, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mláďata čápů z Mladých Buků už vylétají z hnízda. Přikrmování končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.