Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Trápili ho krtci na zahradě, tak začal šikovný inženýr z jižní Moravy vyvíjet vlastní plašiče. Úspěch s nimi slaví firma Format 1 už třicet let

PR článek

Inženýr Eduard Grec byl odjakživa vášnivým zahrádkářem a velmi obratným vývojovým pracovníkem. A jelikož si i na jeho zahradu v Křenovicích u Slavkova u Brna nacházeli cestu hryzci, krtci, hraboši a další zahrádkáři nepříliš vítaná zvířata, rozhodl se s nimi zatočit po svém. Jeho plašiče byly tak důmyslné, že na začátku 90. let rozjel vlastní podnikání. Díky tomu dnes představuje firma Format 1 synonymum pro čistou a klidnou zahradu.

Na začátku byl pohled, který zná každý zahrádkář: místo upraveného zeleného trávníků kupička na kupičce. K tomu často zničená úroda okrasných květin i zeleniny. Na zahradě Eduarda Grece se však hryzci či hraboši dlouho nezdrželi. Narazili totiž na půdu velmi vynalézavého muže. 

Pohled, který rozezlí každého zahrádkáře. Tedy do chvíle, než si pořídí plašiče krtků a hryzců. foto: pixabay.com

„Pan Grec byl vždy vášnivým vývojovým pracovníkem a při podnikání upřednostňoval výrobky, které si sám navrhl,” vypráví současná jednatelka společnosti Format 1 Lucie Jakubčíková. Inženýr Grec v průběhu let sestavil natolik účinné plašičky na hlodavce, hmyz či ptáky, až se v roce 1991 - tedy v době, kdy mu to změna režimu konečně umožnila - rozhodl založit vlastní výrobní podnik.

V budovách bývalého JZD v Křenovicích na Vyškovsku tak začala působit společnost Format 1. Pouze u plašiček přitom nezůstalo. Během let se firma vypracovala na uznávaného výrobce vah, omezovačů přetížení do výtahů a jeřábů, anemometrů a snímačů síly.

Více než krtci škodí zahradě hryzci. Hubit je není potřeba, díky plašičům Format 1 stačí zvířata odpudit.

Krtek zlobí, ale neškodí

V nabídce společnosti Format 1 najdou lidé rušičky a odháněče různých druhů: přístroje odpuzující myši a jiné hlodavce, kuny, ptáky nebo zmiňované krtky a hryzce.

Format 1 je synonymem pro úspěch hlavně v oblasti zahrádkářství, a to především díky tzv. krtkoplachům, tedy rušičkám odpuzujícím krtky. Ačkoliv konkrétně krtci zahradám podle Jakubčíkové příliš neškodí.

„Krtek není tak škodlivý, jak si spousta zahrádkářů myslí. Krtci loví především malé živočichy, rostlinek a kořenů si nevšímají,” prozrazuje Jakubčíková. „Nežádoucí je naopak hryzec. Jde o býložravce, který aktivně vyhledává a likviduje kořeny cibule, hlízy a dalších rostlin,” vysvětluje.

Otravují vás myši, kuny nebo potkani? Zbavit se jich můžete jednou provždy, řešení je jednoduché.

Hubit netřeba, stačí odpudit

Jak tedy na hryzce? Efektivně ho zahubit (a přitom neohrozit vše živé) nejde, lze ho však velmi snadno odpudit. „Náš plašič je velmi účinný, zároveň je vodotěsný a baterie mu vydrží šest měsíců,” doplňuje jednatelka.

Kouzlo účinnosti plašiče tkví ve vysílání velmi nepříjemných intenzivních zvuků nízké frekvence, který krtci, hryzci, ale i hraboši a myši nedokážou snést. „Zvuk se přitom pravidelně mění, aby si na něj hlodavci nemohli zvyknout,” prozrazuje Jakubčíková.

Pejskaři se nemusí bát

Velkou výhodou zařízení je také jeho výkon. „Přístroj je účinný až do plochy čtyři sta metrů čtverečních. V případě větších zahrad tak doporučujeme instalaci více odháněčů,” říká Jakubčíková s dovětkem, že se přístroje zároveň vůbec nemusí bát majitelé psů ani koček. „Jde o frekvence neslyšitelné lidskému ani psímu uchu. Jediní, komu bude zvuk vadit, jsou nepřátelé vaší zahrady,” uzavřela.

Léto poprvé bez komářích štípanců? Lapače hmyzu zbavují také ovádů, much a vos.

Kuny jsou tradičním nepřítelem mnoha automobilistů. Díky jednoduchému zařízení mohou být problémy s hlodavci poškozující součásti auta rychle minulostí.

Ohodnoť článek

Štítky format 1, plašič, krtci, ptáci, hmyz, zahrada, krtek, hraboš, Jihomoravský kraj, hlodavci, Křenovice, Slavkov u Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trápili ho krtci na zahradě, tak začal šikovný inženýr z jižní Moravy vyvíjet vlastní plašiče. Úspěch s nimi slaví firma Format 1 už třicet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.