Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

"Nechceme Babišistán." Centrem Hradce Králové prošla demonstrace proti Babišovi

, aktualizováno 20. prosince 2019, 11:54

 Protestní akce za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), kterou svolal spolek Milion chvilek, se dnes večer v Hradci Králové zúčastnily podle odhadu organizátorů stovky lidí. Protest měl v krajském městě podobu průvodu. Akce začala zhruba v 18:00 před budovou krajského soudu a protestující se vydali centrem města k vlakovému nádraží a autobusovému terminálu.

Protestující cestou skandovali hesla, rozdávali přihlížejícím letáky, k průvodu se přidávali další lidé. Třeba na Ulrichově náměstí někteří psali na zem křídami: "Nejsme tvoje koblihy" a "Přestaň dělat z lidí blbce".

Radka Hübnerová z organizačního týmu řekla, že cílem bylo průvod provést centrem města a oslovit, co možná nejvíce lidí. "Jednalo se o celokrajskou akci. To, že se šlo k vlakovému nádraží a autobusovému terminálu mělo i praktický důvod. Lidé, kteří kvůli demonstraci přijeli do Hradce z jiných měst, to pak měli blíž na vlak či autobus domů. Budeme dále sledovat situaci a pokud to bude potřeba, protesty budou pokračovat," řekla po skončení akce.

V průvodu bylo možné zahlédnout transparenty s nápisy: "Demisi", "Babiše do koše" nebo "Nechceme Babišistán, fakt!"

Protesty za odstoupení premiéra Babiše se v Hradci Králové konají nepravidelně od jara 2018, přičemž dnešní akce v podobě průvodu městem, byla ojedinělá délkou trasy, řekla Hübnerová.

Podle odhadů policie, která na průvod městem dohlížela a v případě nutnosti na přechodech řídila dopravu, se zúčastnilo pochodu zhruba 250 lidí. Pořadatelé odhadli počet protestujících minimálně na 500. "Akce se obešla bez narušení veřejného pořádku, bylo to bez problémů," řekla hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Tentokrát se demonstrace konaly v krajských městech s výjimkou Prahy. V regionech se proti Babišovi demonstrovalo také v pondělí 16. prosince, a to pro změnu ve městech a obcích s výjimkou Prahy a krajských měst.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci už řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert, který Babiš dříve vlastnil a kvůli zákonu o střetu zájmů později vložil do svěřenských fondů. Demonstranti také uvádějí, že hájí nezávislost justice i médií. Podle nich Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit nehodlá. Všechna obvinění odmítá.

Autoři | Foto Liberecká drbna

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, Královéhradecký, 2.VERZE, FOTO, Andrej Babiš, Hradec Králové, krajské město, Milion Chvilek, ANO 2011, Praha, Agrofert, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Nechceme Babišistán." Centrem Hradce Králové prošla demonstrace proti Babišovi  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.