Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na nedělní demonstraci na Letné se chystají stovky lidí. Pojedou i speciální autobusy

Z Královéhradeckého kraj na nedělní demonstraci na Letné v Praze se chystají stovky lidí. Z hradeckého kraje bude vypraveno také několik speciálních autobusů. Demonstraci za nezávislost justice a lepší vládu na pražské Letné pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii.

Speciální autobusy budou vypraveny například z Trutnova, Náchoda nebo menších měst na Jičínsku, tedy většinou z míst s horším dopravním spojením. „Z Trutnova vypravujeme jeden autobus pro 50 lidí. Včera (v pondělí) chybělo do naplnění autobusu asi sedm lidí," řekl Tadeáš Zýka z Trutnova.

Z Náchoda by měly jet dva autobusy. „Oba mají dohromady 104 míst, asi 80 je už zaplněných. Určitě budou plné," řekl spoluorganizátor protestů v Náchodě Michal Kudrnáč.

Z Broumova autobus nepojede

O vypravení autobusu uvažovali i v Broumově na Náchodsku, ale nakonec od toho ustoupili. „Ohlas byl skvělý, hodně lidí si místo v autobuse chtělo rezervovat. Včera (v pondělí) jsem to ale musel odřeknout, protože v Broumově to dohodnout je nad moje síly. Myslím si, že i tak pojede dost lidí, odhadem 20 až 30. Na Broumov je to docela dost," řekl sympatizant spolku Milion chvilek Michal Čepelka. V Broumově se podílel na organizování posledního protestu.

Informace o dalších vypravovaných autobusech kolují také na sociálních sítích. Do Prahy by měli vyrazit společně autobusem také zájemci z Lázní Bělohrad a Nové Paky na Jičínsku.

Z Hradce Králové, odkud je do Prahy lepší spojení, dá zřejmě většina lidí přednost individuální automobilové dopravě nebo linkovým vlakovým či autobusovým spojům. „Co vím, tak to není organizované, každý tam jede sám za sebe. Maximálně se domluví několik lidí na společné jízdě autem. Nevím o tom, že by byl nějaký organizátor, kteří by řekl: Autobusy jsou připravené. Naši oponenti by to takhle rádi viděli. Je to spontánní záležitost," řekl Pavel Vrbický, který se v Hradci Králové podílel na organizování demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi.

Až 350 tisíc lidí

Organizátoři letenské demonstrace očekávají 200 až 350 tisíc lidí. Demonstrace se po republice i v Praze konají od konce dubna. Jejich pořadatelé vyčítají premiérovi zapletení do takzvané kauzy Čapí hnízdo, údajného dotačního podvodu, kde je premiér trestně stíhán. Kritizují i výměnu ministra spravedlnosti, již vnímají jako Babišovy snahy ovlivňovat v kauze justici.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky demonstrace, Babiš, justice, Benešová, Královéhradecký kraj, Letná, Praha, Milion Chvilek, Broumov, Trutnov, Náchod, okres Jičín, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nedělní demonstraci na Letné se chystají stovky lidí. Pojedou i speciální autobusy  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.