Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Město se musí svých občanů v těžkých dobách zastat

PR článek

Všichni společně teď prožíváme nelehké období. Po covidu přišla válka na Ukrajině, a nyní energetická krize, inflace a všeobecné zdražování. Město se právě v těchto nelehkých dobách musí zastat svých občanů, zejména těch nejslabších - seniorů a rodin s dětmi, a ochránit jejich ekonomické jistoty. Proto je nutné neprodleně jednat. Kde se nepostará stát, musí se všemi možnými způsoby postarat město. I když víme, že městský rozpočet není nafukovací a má své limity, je třeba neustále hledat adekvátní řešení. Nejde slíbit všechno všem, ale tam, kde je víra a dobrá vůle, tam je i cesta. Je důležité naslouchat potřebám těch, kteří jsou současnou situací nejvíce zasaženi, a hledat vhodné způsoby, jak rychle a efektivně pomoci.

Co tedy může město reálně udělat?

Vybíráme některé z přímých a rychlých opatření, což ale neznamená, že dlouhodobá nejsou stejně nebo ještě více důležitá. Možnosti města nejsou bez limitů, přesto však i v této situaci neprodleně jednat může.

Krátkodobě

1, Informovanost

  • Město může účinně informovat své občany o nově přijatých opatřeních a různých příspěvcích, které zmírňují následky krize. Mnoho lidí se v současné situaci neorientuje a nemají tak přehled, o které příspěvky a kde mohou žádat. Určitě by bylo přínosem dočasně vytvořit pozici jakéhosi městského poradce, který se v této problematice bude velmi dobře orientovat a občany nasměřuje na příslušný úřad apod.

2, Doprava

  • Město musí prověřit a zefektivnit náklady na provoz a jízdné v městské hromadné dopravě a brát ohled zejména na rodiče s dětmi a seniory. Posílit některé spoje, například ty, které zajíždí do okrajových částí města, nebo noční linky.

3, Teplo a energie

  • Město nesmí prodat tepelné hospodářství města a musí zajistit stabilní ceny tepla pro Hradečáky. Maximalizovat využití alternativních zdrojů energií, a začít s tím co nejrychleji u městských podniků a budov.

4, Revize podmínek vodného a stočného pro hradecké občany

  • Město musí co nejdřív zrevidovat smluvní a cenové podmínky vodného a stočného pro hradecké občany, aby platili přiměřené ceny.

Střednědobě - dlouhodobě

1, Aktivita při dotačních programech na celostátní i evropské úrovni

  • Město musí v maximální míře získávat peníze z dotací, a to zejména na sociální projekty. To znamená být neustále v tomto směru aktivní a sledovat všechny důležité instituce, které dotace poskytuji. Zároveň průběžně připravovat  nové projekty, a hledat pravidelně finance z dotačních programů, našich, i evropských.

2, Připravit program pro cestovní ruch - to jsou i přímé prostředky do městské pokladny

  • Chytré, silné a bohaté město se může lépe připravit na těžké doby několika způsoby. Jedním z takových způsobů je dobře vytvořená koncepce cestovního ruchu. Hradec, který má svá nezaměnitelná specifika v tomto bohužel zaostává, přičemž potenciál máme obrovský. Cestovní ruch se prolíná nejen s kulturním životem, přispívá také k rozvoji podnikatelského prostředí a zlepšení služeb. Zároveň je tak do města možné přivést nejen návštěvníky, kteří sem přijedou za bohatou historií a kulturou, ale například i filmaře, kteří zde vynaloží nemalé prostředky. Zároveň je potřeba podporovat kongresovou turistiku. Když jsou k tomu ve městě prosperující podnikatelé, město tak získává další, nezanedbatelné finance..

3, Více peněz z daní pro Hradec

  • Město musí apelovat prostřednictvím svých zástupců na zákonodárce a prosadit změnu rozdělování příjmu z rozpočtového určení daní tak, aby dostávalo více peněz. Některá statutární města, jako jsou Hradec nebo Olomouc, jsou v současné době oproti jiným městům, jako je např. Brno, znevýhodněna.

4, Dostupné byty pro Hradečáky

  • Město musí zajistit výstavbu finančně dostupných bytů. Má k tomu i vhodné pozemky, zejména v tzv. lokalitě Severní zóna nebo v Kuklenách. Je třeba podpořit zejména družstevní bydlení, protože tak mohou vzniknout nové byty bez toho, aby do nich muselo město investovat kromě pozemků vlastní prostředky.

A něco na závěr?

Město musí důsledně a okamžitě tlačit na zástupce města v Parlamentu a dalších centrálních orgánech v Praze, aby byly přijaty zákony a opatření snižující dopady energetické krize na občany. Je třeba jednat neprodleně! 

Přečtěte si program Rozvíjíme Hradec.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel / zhotovitel: Rozvíjíme Hradec

Štítky politika, volby, Hradec Králové, plán, program Rozvíjíme Hradec, krize, ruská invaze na Ukrajinu, dotace, peníze, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Kunstmullerova

Má někdo v programu navráceni vody do správy Hradce?

Čtvrtek, 22. září 2022, 21:41Odpovědět

Město se musí svých občanů v těžkých dobách zastat  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.